ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λίτσα Αμμανατίδου‐Πασχαλίδου

της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου*

Τη Δευτέρα στις 10 του Οκτώβρη παρακολουθήσαμε τη συζήτηση της προ ημερησίας διάταξης στη βουλή με θέμα τη διαφθορά. Όλοι θα περίμεναν τουλάχιστον να κρατηθούν τα προσχήματα και να υπήρχε ένα επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι μια άνευ όρων κοκορομαχία μεταξύ ιδίως του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ αναλυτικά για το ύφος και το ήθος που επέδειξαν οι δύο «μονομάχοι», αφού είναι γνωστό,  αλλά θα σταθώ στην ουσία της πρόφασης για συζήτηση. Η διαφθορά και η πάταξή της, που για τους σημερινούς κυβερνώντες ήταν ένα ισχυρό χαρτί, ώστε να ανέβουν στο βάθρο της διακυβέρνησης της χώρας, έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μια καραμέλα που λιώνει τόσο γρήγορα όσο γρήγορα ανατρέπονται όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και επειδή όλα γίνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα αφού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έγιναν οι μεγαλύτερες και ταχύτερες ανατροπές στη «στρατηγική» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βιώνουμε όλοι τις καταστροφικές συνέπειες της υποτέλειας στα μνημόνια και της αποικιοεπικράτησης. Ίσως είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση παλινωδεί με τον χειρότερο τρόπο, και μάλιστα υποθηκεύοντας τα ασημικά της χώρας από τη μια και από την άλλη διαλύοντας ότι έχει απομείνει από την οικονομία της.

Κοινοτυπίες πλέον να μιλάμε για ανεργία και λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κοινοτυπίες πλέον να μιλάμε για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και υγείας. Και θα καταντήσει κοινοτυπία να μιλάμε για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων. Εκεί μας έχει καταντήσει σε ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση η οποία ταπεινώνει και ειρωνεύεται το λαό της όπως ακριβώς την ταπεινώνει και την ειρωνεύεται το Eurogroup και οι δανειστές.

Σαν το φαινόμενο του ντόμινο. Και αναφέρομαι στο Eurogroup γιατί είναι χαρακτηριστική η εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στον ελληνικό λαό που ματώνει για τις απαιτήσεις των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που μας επιβλήθηκαν με την ψήφιση των τριών μνημονίων και η κυβέρνηση το θεωρεί νίκη που θα πάρουμε 2,8 δις σε δύο δόσεις που αυτό σημαίνει, νέες θυσίες θα επιβληθούν σε ένα λαό που χάνει σήμερα και την πρώτη του κατοικία. Περηφανεύεται η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος γιατί το Eurogroup «συγχαίρει» την ελληνική κυβέρνηση και ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης ετοιμάζονται να δώσουν ότι απέμεινε από την αξιοπρέπειά μας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών είναι το τελευταίο χτύπημα στα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι επιπλέον άμεσοι και έμμεσοι φόροι και το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών όπως το νερό, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ορατή η χρεωκοπία της χώρας αλλά όχι με επιλογή της ίδιας, όπου επιστρέφει σε εθνικό νόμισμα και ορίζει την τακτική που θα ακολουθήσει για να ανακάμψει η οικονομία της. Δυστυχώς η χρεωκοπία θα έρθει και θα μας επιβληθεί από την ΕΕ με όρους που αυτοί θα θέσουν. Και μια χώρα δέσμια ενός χρέους που δεν επιλέγει τη διαγραφή του και δεν κάνει στάση πληρωμών προς τους δανειστές της, αλλά βάζει ενέχυρο το λαό της, αύριο δεν θα υφίσταται. Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί και μόνο ο ενωμένος λαός μπορεί να το πετύχει.

*Η κ. Αμμανατίδου είναι πρ. βουλευτής και μέλος ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας