ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

mpoyutaris

του Βαγγέλη Στολάκη

Παρά την κρίση το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση και ανάπτυξη. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε συνάντηση γνωριμίας που είχε με δημοσιογράφους ο γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης και γνωστός οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης με αφορμή την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει την δεδομένη στιγμή περίπου 300 οινοποιεία, ωστόσο μόλις τα 28 συμμετέχουν στην Οργάνωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».  Σύμφωνα με τον ίδιο οι βορειοελλαδικές παραγωγές «δίνουν το ρυθμό του κρασιού της χώρας».

«Το ελληνικό κρασί έχει ανέβει. Δεν βρίσκεις κακό κρασί. Ζούμε μια εποχή που γίνονται τεράστια βήματα» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. Σχολιάζοντας την επιβολή ειδικού φόρου της τάξης των 20 λεπτών σε κάθε λίτρο κρασιού ο πρόεδρος κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για ένα αντιαναπτυξιακό και άδικο φόρο. «Έχει κάνει την αγορά άνω κάτω. Έχει διαλύσει το σύμπαν» είπε. Κατά τον ίδιο η μέση τιμή του λίτρου του κρασιού υπολογίζεται στο 1,5 ευρώ και αυτό γιατί το 60% του κρασιού που παράγεται πωλείται χύμα. «Ο φόρος θα εκτινάξει την παραοικονομία. Ό,τι γίνεται με το τσίπουρο θα γίνει και με το κρασί» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ο Στέλλιος Μπουτάρης είπε ότι η πρώτη αγορά όπου το ελληνικό κρασί γνωρίζει άνθιση είναι η Γερμανία και ακολουθούν οι: Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία και Αμερική. Η εγχώρια κατανάλωση τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 2% και αυτό γιατί ο κόσμος πλέον δείχνει μια προτίμηση στο χύμα κρασί. «Υπάρχει μια μεγάλη στροφή από έξω προς τα μέσα» δήλωσε.

Ιεραρχώντας του στόχους του από την θέση του προέδρου των «Οίνων Βορείου Ελλάδος» σημείωσε πως πρώτος είναι να υπάρχει και στο μέλλον  οικονομική ευρωστία και ανεξαρτησία του σωματείου. «Δεν χρωστάμε» δήλωσε. Είπε επίσης ότι επιδιώκει να δοθεί έμφαση στο κομμάτι του νεοτουρισμού που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών και να προωθήσει άλλες μορφές τουρισμού.

Τρίτος στόχος, σύμφωνα με τον Στέλλιο Μπουτάρη είναι να συνεχίσουν οι «Οίνοι Βόρειας Ελλάδας» να προωθούν τα κρασιά. Ακολουθεί ως επιδίωξη η βελτίωση της εκπαίδευσης όσων ασχολούνται με το κρασί. «Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Από την παραγωγή εώς την κατανάλωση» σημείωσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ανακοίνωσε τη δημιουργία «Σπιτιού Κρασιού Βόρειας Ελλάδας» και πως για το εγχείρημα αυτό θα υπάρξουν νεότερα στα τέλη του χρόνου.