ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

λεσβοςΤης Φιλίππα Βλαστού

 

«Η προσέλευση τουριστών είναι στα επίπεδα της κατάρρευσης. Δεν έχουμε ξαναβιώσει τέτοια μείωση», δήλωσε στο karfitsa.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου της Μυτιλήνης για την φετινή τουριστική κίνηση ο χειρότερος μήνας ήταν ο Αύγουστος.  Συγκεκριμένα , τον περασμένο μήνα έφτασαν στο νησί  58 πτήσεις τσάρτερ με 8.078 επιβάτες, όταν τον περσινό Αύγουστο είχαν καταφτάσει  16.588 επιβάτες με 124 πτήσεις τσάρτερ. Η μείωση των επισκεπτών, συγκριτικά με πέρυσι καταγράφεται κατά 51,30%.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος : «ο μέσος όρος μείωσης στα τσάρτερ ξεπερνάει το 60% και άλλο τόσο στα κρουαζιερόπλοια. Από την Τουρκία θα δούμε αν θα πιάσουμε τουρίστες, έστω τους μισούς με πέρυσι. Όποιο επιμένουν να έρθουν σε εμάς έρχονται μέσω Τουρκίας, αφού αφήνουν εκεί χιλιάδες ευρώ, εδώ αφήνουν μόνο για την διανυκτέρευση » , ενώ ο ίδιος εξομολογήθκε ότι : «υπάρχουν επιχειρήσεις ξενοδόχων που μου λένε ότι το Ιούνιο – Ιουλίο είχαν μείωση 90-95%».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μεγάλο πλήγμα στην έλευση τουριστών είναι και η διακοπή ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη. «Χάσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2014 την σύνδεση μας με την βόρεια Ελλάδα μέσω Θεσσαλονίκης, με την οποία οραματιζόμασταν μια σύνδεση με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια και πως οι τουριστικοί ορίζοντες μας θα διευρύνονταν».

Με βάση την πτωτική τάση των αφίξεων στο νησί μέχρι στιγμής το μέλλον των επιχειρήσεων προβλέπεται δύσκολο, καθώς όπως τόνισε ο κ. Αντωνίου : «κινδυνεύουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Αρκετός  κόσμος χάνει τη δουλειά του, γιατί ένας ξενοδόχος που είχε 20-25 άτομα προσωπικό έβαλε την οικογένεια του μέσα και πήρε μόνο πέντε εργαζόμενους, για να μπορέσει αν τα βγάλει πέρα οικονομικά. Υπάρχει επίσημη Πανεπιστημιακή μελέτη που λέει ότι κάθε διανυκτέρευση που χάνεις αντιστοιχεί με ενάμισι ημερομίσθιο απασχόλησης, και εμείς έχουμε χάσει πάρα πολλές …».

Μάλιστα, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου στα μέσα του καλοκαιριού έστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης,  Γιάννη Δραγασάκη, επισημαίνοντας του την αναγκαιότητα της μείωσης των ναύλων, την επαναλειτουργία σε ετήσια βάση της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης – Θεσσαλονίκης και  την διαχείριση της εικόνας του νησιού, ωστόσο ο κ. Αντωνίου είπε ότι: «δεν πήραμε κάποια απάντηση όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους».

Παράλληλα , από τις αρχές του έτους η Ένωση πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. «Είχαμε ζητήσει από την κα Κουντουρά την διαχείριση της εικόνας μας στο εξωτερικό, γιατί ενώ τα πράγματα στο νησί  με το προσφυγικό έχουν ηρεμήσει  και η κατάσταση έχει αναστραφεί, επικοινωνιακά ακόμα ιδιαίτερα στο εξωτερικό επικρατεί ακόμα άσχημη εικόνα. Επίσης ζητήσαμε και από εκείνην να μειωθούν οι ναύλοι και περισσότερα έρχονται περισσότερα τσάρτερ». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί τίποτα από ότι ζητήσαμε. Η συναντήσεις που κάναμε δεν απέδωσαν σε κάποιο αποτέλεσμα».

 

 

(φωτογραφία: greece.com)