ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Λήμνος1

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Δεν τους έφταναν οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης είχαν να αντιμετωπίσουν και… «ένα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο» και τις βλάβες αυτού! Ο λόγος για τους Λημνιούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι φέτος το καλοκαίρι άκουγαν κυρίως… παράπονα από τους επισκέπτες στο νησί, αφού οι καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πλοίων άγγιξαν μέχρι και τις επτά ώρες!

Η «Ανεμόεσσα» του Βορείου Αιγαίου (το νησί ονομάζεται έτσι λόγω των πολλών ανέμων που φυσούν) το φετινό καλοκαίρι δέχτηκε ένα επιπλέον πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη τουριστική της κίνηση. Τα πλοία που μεταφέρουν τους επισκέπτες από και προς το νησί (από Καβάλα, Λαύριο και πρόσφατα επαναλειτούργησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη) είναι παλιάς κατασκευής και τεχνολογίας με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να «βγάζουν» προβλήματα κατά τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού και στην πορεία να τίθενται εκτός λειτουργίας.

Το εν λόγω πρόβλημα, όπως είναι λογικό δημιούργησε φέτος το καλοκαίρι περισσότερους «πονοκεφάλους» σε αιρετούς και επαγγελματίες του νησιού οι οποίοι ήδη λόγω της προσφυγικής κρίσης μετρούσαν δεκάδες ακυρώσεις.

Πρόσφυγες με τα… κιάλια!

Σύμφωνα με επιχειρηματία της Λήμνου ο οποίος μίλησε στην KARFITSA «το μεγαλύτερο πρόβλημα του φετινού καλοκαιριού είναι οι… πρόσφυγες». Ο ίδιος σπεύδει να εξηγήσει: «στη Λήμνο έφτασαν μόλις δυο ή τρεις βάρκες με πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας. Δυστυχώς όμως, οι εικόνες με τα χιλιάδες καΐκια να φτάνουν στις παραλίες της Λέσβου δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις. Οι ξένοι που είχαν ήδη κλείσει πακέτα διακοπών στο νησί είχαν την εντύπωση, επειδή ανήκουμε κι εμείς στον νομό Λέσβου πως έρχονται και σε εμάς χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μια πτώση στους ξένους τουρίστες της τάξης του 50%» αναφέρει. Ο ίδιος επιχειρηματίας υποστηρίζει βέβαια πως στον αντίποδα των ξένων επισκεπτών βρέθηκαν οι εγχώριοι τουρίστες οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Λήμνο.

Ποιοτικές υπηρεσίες

Και πώς να μην δώσουν άλλωστε αφού η Λήμνος διαχρονικά έχει αποδείξει ότι σέβεται τους ανθρώπους που αφήνουν τα λεφτά τους εκεί. Οι τιμές των εστιατορίων είναι κανονικές (ένα πλήρες γεύμα με ποτό μπορεί να κοστίζει 15 ευρώ το άτομο), ενώ σε πολλές περιπτώσεις ένα καλό… φαγητό μπορεί να κοστίζει μόλις δέκα ευρώ το άτομο. Είναι ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι σε όλα τα καταστήματα εστίασης οι ιδιοκτήτες τους «έκοβαν» απόδειξη ακόμα και για ένα μπουκαλάκι νερό!

Για τον γράφοντα, το νησί προσφέρεται για όποιον θέλει να δει τι θα πει… ποιοτικός τουρισμός σε αντίθεση με κάποια μέρη όπου… «σαν κι αυτά ΔΕΝ ΕΧΕΙ». Ο κόσμος είναι αυθεντικός και προσφέρει φροντισμένες υπηρεσίες, αφού βασικό μέλημα του ντόπιου επιχειρηματία είναι να ευχαριστήσει τον πελάτη. Σε καμία οργανωμένη παραλία (γιατί υπάρχουν πολλές κρυφές, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολα αλλά το αποτέλεσμα επιβραβεύει τους… θαρραλέους) ο λουόμενος δεν θα χρειαστεί πέραν από τον καφέ, το ποτό ή το αναψυκτικό του να πληρώσει για ξαπλώστρες και ομπρέλα.

Λήμνος4 Λήμνος2 Λήμνος 6 Λήμνος 5