ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Χιμάρα, η οποία εδώ και μήνες βιώνει κλίμα τρόμου το οποίο εκπορεύεται από την Κυβέρνηση των Τιράνων σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.Στο στόχαστρο βρίσκονται οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών.Αυτές αντιμετωπίζονται ως μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να βγει από τη μέση ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδια ανάπλασης και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Οι εντάσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα στην περιοχή. Οι διαμαρτυρίες επίσης, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

axeimara spiti1

Ανήμερα της εθνικής επετείου, της 28ης Οκτωβρίου, 19 οικογένειες παρέλαβαν ειδοποιητήριο υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο Χιμάρας, Γιώργο Γκόρο, με το οποίο τους δίνει προθεσμία πέντε ήμερων για την εκκένωση των σπιτιών τους.Όπως αναφέρει το έγγραφο, και δημοσιεύει το epiruspost.gr τα σπίτια τους θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χιμάρας.

Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που τις κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες, που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο.Το σχέδιο αυτό έτυχε σφοδρών αντιδράσεων από τους ντόπιους κάτοικους τον περασμένο Ιούνιο.Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει τον παραλογισμό και την σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομόνοια. Είναι ένα σχέδιο που δεν έγινε για να ωφελήσει τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά για την υφαρπαγή τις περιουσίας τους και την μεταβίβαση σε τρίτους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πίσω από τις περίφημες 11οροφες πολυκατοικίες, ιδιοκτησίας του κ. Κοκεδήμα,-στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ράμα- αποφασίστηκε να γκρεμιστούν οι κατοικίες των οικογενειών Κονόμη και Μπολάνου, κτίρια 200 ετών, μόνο και μόνο για να αναβαθμιστούν τα συγκεκριμένα πολυώροφα κτίρια.

«Πρόκειται για ωμό βανδαλισμό έξω από κάθε λογική, που στόχο έχει να εκτοπίσει τους αυτόχθονες Χιμαριώτες εις όφελος ύποπτων κατασκευαστικών εταιριών.

Πώς μπορεί ένα σχέδιο να βαπτίζεται αναπτυξιακό όταν γίνεται εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, όπως έγινε στην περίπτωση της οικογένειας Μπένου, όπου η «ανάπτυξη» έδιωξε 4 οικογένειες στο εξωτερικό;», επισημαίνει η Ομόνοια και καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας να παρέμβει ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Συνάμα η Ομόνοια απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα καθώς παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα από σκοτεινούς οικονομικούς και εθνικιστικούς κύκλους, όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί..epiruspost.gr

Ανακοίνωση εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την πρόθεση των αλβανικών αρχών, να προβούν στην κατεδάφιση 19 οικιών, που ανήκουν σε οικογένειες της ελληνικής μειονότητας.

Το ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του και κάλεσε την αλβανική πλευρά να προβεί άμεσα στην ακύρωση των κατεδαφίσεων.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα, όπου 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας».