ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

thermaikos

Τον… σταυρό τους για να μην θρηνήσουν κι άλλα θύματα σε περίπτωση που «ανοίξουν» πάλι οι ουρανοί κάνουν οι κάτοικοι και η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Μπορεί να συμπληρώθηκε ένας μήνας από την πρόσφατη θεομηνία που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή δρόμων, σπιτιών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και τον πνιγμό μιας γυναίκας, στο δήμο της ανατολικής Θεσσαλονίκης που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ο πιο τουριστικός του νομού, καταγράφουν καθημερινά ζημιές.

 

Του Βαγγέλη Στολάκη

Η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού έχει επιστρατεύσει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να «πιεστούν» οι αρμόδιοι υπουργοί και να πιστώσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που υποσχέθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην περιοχή την περίοδο της ΔΕΘ για να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες. Μιλώντας στην KARFITSA ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης εκπέμπει «SOS» αφού πλησιάζοντας στο φθινόπωρο το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει σύντομα, και κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξει νέα βιβλική καταστροφή.

«Δεν ήρθε ούτε ένα ευρώ…»

«Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Περιμένουμε τα λεφτά από την Αθήνα. Ακόμα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ για να αγοράσουμε αδρανή υλικά. Θα αρχίσουν οι βροχές και πολύ φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί ό,τι συνέβη πριν έναν ακριβώς μήνα. Εμείς στρώσαμε τους δρόμους και μαζέψαμε τις λάσπες αλλά άμα βρέξει πάλι θα πλημμυρίσουμε» αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, ο ίδιος βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος εκτός από την στήριξή που παρέχει, προσπαθεί και στην… πράξη να ξεκολλήσει τα χρήματα από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε πρόσφατα την Μηχανιώνα για να ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της περιοχής και δεν αποκλείεται στην προγραμματισμένη του επίσκεψη στο δήμο Δέλτα στις 22 Οκτωβρίου να περάσει και από το δήμο Θερμαϊκού.

Από μέρα σε… μέρα

«Περιμένουμε τις πιστώσεις για άμεσες αποκαταστάσεις σε οδοποιία και ύδρευση από το υπουργείο Εσωτερικών και από τον κ. Σταθάκη να εξειδικεύσει μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πως θα δοθεί το ποσό των 15 εκ. ευρώ που υποσχέθηκε από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός» αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης και συμπληρώνει πως όταν επικοινωνεί με τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνει την απάντηση «μέρα με τη μέρα θα σας πιστωθούν τα χρήματα».  «Είμαστε στον αέρα. Έχουν περάσει τόσες ημέρες» λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη θεομηνία και τα αποτελέσματα αυτής μπορεί να έχουν και θετικό αποτέλεσμα. Να πάρουν σάρκα και οστά και να υλοποιηθούν έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες. «Για παράδειγμα θα υλοποιηθεί η διαπλάτυνση του δρόμου Περαίας- Μηχανιώνας. Επιπλέον είπαμε ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ η μελέτη των επτά ρεμάτων του πρώην δήμου Θερμαϊκού που πλέον έχει ωριμάσει. Τέλος, μέσω ΕΥΑΘ που θα τη χρηματοδοτήσει προχωράει η μελέτη ενός ρέματος της Μηχανιώνας» καταλήγει ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

 

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των ζημιών αυτές ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. «Πρέπει να γίνουν σοβαρά έργα για να ασφαλιστεί η περιοχή. Υπάρχουν κατοικίες που είναι στον αέρα και κινδυνεύουν να πέσουν, σήμερα που μιλάμε» αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης. Όπως λέει ο κ. Μαυρομάτης κατολισθήσεις υπήρξαν στο Αγγελοχώρι, στην Μηχανιώνα και στην Αγία Τριάδα. Ολοσχερώς έχει  καταστραφεί επίσης η Επανομή, ενώ σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα όπως είναι η Κερασιά, το Μεσημέρι, οι Νέοι Επιβάτες και όπου υπάρχει αγροτική οδοποιία οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Η μόνη περιοχή που σήμερα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα είναι η Περαία. Υπάρχουν καταστροφές σε δρόμους και σε αγροτικούς δρόμους, όπως και στις παραλίες της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Καθαρίζουμε όλα τα ρέματα ξανά. Η θεομηνία έφερε πολλά φερτά υλικά και ογκώδη. Χώρια από αυτά που βγάζουμε από τα ρέματα, πετάμε και όσα αντικείμενα βγήκαν από τα σπίτια» σύμφωνα με τον δήμαρχο.  Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού εκτιμά ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.  «Καθημερινά συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια και δημόσια έργα. Έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για αποζημιώσεις. Περιμένουμε από τον κ. Σπίρτζη να οριοθετήσει την περιοχή σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η υπηρεσία» ισχυρίζεται ο δήμαρχος. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες αυτοί μπορούν να αποζημιωθούν με δυο τρόπους: είτε να λάβουν ένα άτοκο δάνειο είτε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το κράτος.