ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣτΕ

«… προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ…»

Αντισυνταγματικός κρίθηκε (με ψήφους 14-11) ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, στην ολομέλεια του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες… καταπέφτει. Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη αποφάνθηκαν ύστερα από  5,5 ώρες ότι ο νόμος Παππά της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ… προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές του ανωτάτου δικαστηρίου τις οποίες επικαλείται το  κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ ΜΠΕ το άρθρο 2 παράγραφος α του προσβαλλόμενου νόμου, ήταν αυτό που κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Πρώτη κυβερνητική αντίδραση

«Η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τη Δευτέρα.

Εκτοξεύοντας «βολές» στο ΣτΕ, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το «μαύρο» στην ΕΡΤ». Τόνισε ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται. «Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες. Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη», είπε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.

Πώς σχόλιασε το γεγονός η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ. Επιβεβλημένη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Δεν πέρασαν οι προκλητικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια. Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο «νόμος Παππά» αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας. Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο «νόμος Παππά» ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».