ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

clipboard01

Μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους… βιαστικούς πεζούς έκανε για δύο ημέρες την εμφάνισή της, έξω από τον σταθμό του Γουότερλου, στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι ανάμεσά μας που, «τρέχοντας» στους ρυθμούς της καθημερινότητας, βρίσκονται συχνά πίσω από κάποιον συμπολίτη μας ο οποίος περπατά πιο αργά, καθώς και ότι πολλοί επιθυμούν απλά να απολαύσουν τη βόλτα τους σε χαλαρούς ρυθμούς, η ασφαλιστική εταιρεία Direct Line -στο πλαίσιο της διαφημιστικής της καμπάνιας- άνοιξε για το βιαστικό κοινό έναν ξεχωριστό διάδρομο μήκους 50 μέτρων.

Προϋπόθεση για να περπατήσει κανείς στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, η οποία οδηγούσε προς τον σταθμό του τρένου, ήταν να βαδίζει γρήγορα χωρίς να ρίχνει… κλεφτές ματιές στο κινητό του τηλέφωνο. Όσο για το κοινό, οι πιο βιαστικοί έδειξαν να υποδέχονται την ιδέα με ενθουσιασμό.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ODN, βάσει έρευνας που διενεργήθηκε σε πεζοδρόμια πόλεων της Μεγάλης Βρετανίας, 71% των πολιτών δήλωσε ότι επιθυμεί τη δημιουργία ξεχωριστών λωρίδων για τους πιο βιαστικούς πεζούς, ενώ το 58% συμπεριέλαβε όσους περπατούν αργά στα πιο «ενοχλητικά» πράγματα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα πεζοδρόμιο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που σε κάποια πόλη διαχωρίζονται οι πιο βιαστικοί από τους πιο… χαλαρούς πεζούς. Στο παρελθόν, τη δική τους ξεχωριστή λωρίδα απέκτησαν οι λάτρεις των κινητών τηλεφώνων στην πόλη Τσόνγκινγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα.

Οι αρχές της κινεζικής μεγαλούπολης, στην οποία ζουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή λωρίδα για τους πεζούς που προχωρούν αργά στο δρόμο, έχοντας τα μάτια τους «κολλημένα» στις οθόνες των κινητών τους, ώστε με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο να αναδείξουν τους κινδύνους της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στο δρόμο.

Μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για πεζούς είχε κάνει την εμφάνισή της πριν από ένα χρόνο και σε τμήμα της οδού Σεντ Τζον, στο κέντρο του Λίβερπουλ, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να επιταχύνουν τον βηματισμό τους, ανάμεσα σε όσους στέκονται έξω από τα εμπορικά κέντρα.