ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Nyfoudis

του Νίκου Μυφούδη*

Κάθε φορά που επιστρέφω από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη, ανακαλώ ελληνικές μνήμες. Από μυρωδιές, εικόνες και γεύσεις. Όντας επαγγελματίας με επιχείρηση άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή, ξέρω πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μία δεξαμενή προϊόντων, μία αστείρευτη πηγή ζωής. Είναι ελπιδοφόρο, λοιπόν, το ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι έχουν ιδέες, δημιουργούν πάνω σε αυτή τη βάση και παλεύουν, όχι μόνο για το όνειρό τους, αλλά και για τη χώρα τους. Είναι αισιόδοξο πως τα μηνύματα που φτάνουν σε εμάς ως νέοι επιχειρηματίες είναι από μία Ελλάδα που παράγει, μοχθεί και αγωνιά για το μέλλον της. Φτιάχνει το δικό της μέλλον αντί να περιμένει μοιρολατρικά τους πολιτικούς ταγούς να δημιουργήσουν. Τι πιο δημιουργικό!

Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση, όπως θέλει να βαυκαλίζεται ότι είναι, κωφεύει απέναντι στις κραυγές των επιχειρηματιών και των εξαγωγέων που μπορούν να αλλάξουν την οικονομική μοίρα αυτής της χώρας. Οι εξαγωγές καταρρέουν. Κατέρρευσαν, σχεδόν. Έπεσαν κάτω από τα 12 δις ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Πτώση 8,1%, ή αλλιώς, η χειρότερη υποχώρησή τους εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο μόνος θετικός δείκτης της τελευταίας τετραετίας είναι αυτός της αύξησης των μεταναστών. Των νέων μεταναστών. Αρνητικό πρόσημο, δηλαδή, στην ουσία.

Τη στιγμή που οι νέοι χρειάζονται μέλλον, το κράτος δεν τους παρέχει καν παρόν. Καμία στήριξη, καμία χρηματοδότηση στους εξαγωγείς, συνεχείς αυξήσεις φόρων και εισφορών, με κίνδυνο να καταστούν μη βιώσιμες ακόμη και όσες υγιείς επιχειρήσεις έχουν απομείνει στη χώρα.

Οι κραυγές των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας δεν συγκινούν τον κ. Τσίπρα. Τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να τον απασχολούν. Η αναστολή της ανάπτυξης των εξαγωγών είναι νομοτελειακή, εάν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν επισπεύσει το νομοθετικό πλαίσιο για τα «κόκκινα δάνεια» και δεν επιστρέψει άμεσα το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ. Στο Ποτάμι επιμένουμε να φωνάζουμε πως η ανάπτυξη των Εξαγωγών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την επανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδό της από την κρίση. Εξαγωγές σημαίνει ευρώ στη χώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν, πτωχεύουν, καταρρέουν.

Η Ελλάδα έχει νέο ανθρώπινο δυναμικό που «βράζει» από ιδέες, από όρεξη να αξιοποιήσει, να εκμεταλλευτεί και να προωθήσει τον πλούτο της χώρας.

Μας καλεί μια άλλη Ελλάδα. Αυτή της παραγωγής. Ας την ακούσουμε. Αλλιώς ας αναλογιστεί ο καθένας από το μετερίζι του τις δικές του ευθύνες για τον ιστορικό του μέλλοντος. Το Ποτάμι έχει συμβάλλει προς τη θετική κατεύθυνση τα μέγιστα.

* Ο κ. Νυφούδης είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών στο Ποτάμι