ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

tousk

Στην εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα αναφέρθηκαν την Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο του απολογισμού για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, ο Τουσκ ανέφερε ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ προέβαλε με νούμερα την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Όπως δήλωσε, το εξάμηνο που προηγήθηκε της συμφωνίας έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ στο εξάμηνο μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000.

Μεταξύ του περυσινού Απριλίου και του Οκτωβρίου, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Γι’ αυτόν τον λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επιτόπου, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ακόμα,  ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ασύλου και του μηχανισμού του Δουβλίνου. Για την καταπολέμηση των αιτίων της μετανάστευσης στον κεντρικό μεσογειακό άξονα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη προόδου στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης -τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μαλί και την Αιθιοπία.

Σε παρατήρηση ευρωβουλευτή για την ελάχιστη σημασία που φάνηκε να δίνει ο κ. Τουσκ στα 60.000 άτομα που παραμένουν αποκλεισμένα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου απάντησε: «Έχω πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα και είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό, αυτό είναι σαφές.

»Φαντασθείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εάν δεν είχαμε τη μείωση κατά 98% των παράτυπων μεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, το καταφέραμε και βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας».