ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

italy-crisis-520x290Δύσκολο το ευρωπαϊκό μέλλον και την Ευρωζώνη καθώς ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς εκτιμάει πως η Ιταλία θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν από την ευρωπαϊκή οικογένεια και προβλέπει γενικότερη διάλυση της ζώνης τα επόμενα χρόνια.

«Όταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μιαν αυξανόμενη απογοήτευση από το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι για τους Ιταλούς πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν». Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι τράπεζες της χώρας παλεύουν με τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων και η χώρα δεν αναπτύσσεται πλέον εδώ και δέκα χρόνια καθόλου, ενώ σε αυτό το διάστημα η ανεργία έχει αυξηθεί πάρα πολύ, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Die Welt.

O Στίγκλιτς, θεωρεί ότι χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει η ευρωζώνη . Δεν πιστεύει επίσης πως η ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να σώσει μακροπρόθεσμα την πάσχουσα ακόμα ευρωζώνη. Τα κράτη μέλη δεν έχουν τη βούληση να προβούν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η τραπεζική ένωση ή να προχωρήσουν σε ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο toxrima.gr