, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια συνέντευξη τύπου κάτω από τη γη για… Φεστιβάλ με έργο 100 φέρετρα!

Dimitria1
του Βαγγέλη Στολάκη
Συνέντευξη τύπου κάτω από τη… γη για ένα φεστιβάλ με ένα από τα πιο σημαντικά του εκθέματα να περιλαμβάνουν… εκατό μαύρα φέρετρα. Αυτός είναι ο στόχος των φετινών Δημητρίων που περνούν σε άλλη εποχή, διαγράφουν το χθες και επενδύουν στο μέλλον και το αύριο: να κάνουν παιχνίδι, να αναδείξουν νέα ταλέντα και να κάνουν τον κόσμο να επικοινωνήσει και να σκεφτεί.
Ο τίτλος των φετινών Δημητρίων, των 51ων είναι «Αστυβάλ». «Είναι το ζητούμενο: ο διάλογος με την πόλη μέσω των Τεχνών, η επικοινωνία ανθρώπων και τάσεων, που μέσα στον κατακερματισμόνο κόσμοθα συνυπάρξουν και θα μεταλάβουν ορίζοντα και προοπτική» είπε η διοργανωτική επιτροπή. Η συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό του ΜΕΤΡΟ, «Πανεπιστήμιο», με τους δημοσιογράφους να βρίσκονται δυο επίπεδα κάτω από τη γη και λίγο πιο κάτω οι εργαζόμενοι να δουλεύουν.
Ο διευθυντής του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Γιώργος  Κωνσταντινίδης καλωσόρισε το δήμαρχο αλλά και τους… καλεσμένους του στο σταθμό «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ». Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της εταιρίας Γιάννης Μυλόπουλος επανέλαβε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2020. «Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα δεμένο με τον πολιτισμό της πόλης. Αναδεικνύονται αρχαία, με πιο γνωστά αυτά που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος.
Τα φετινά «Δημήτρια» έχουν τον τίτλο «Δύο χιλιάδες δεκαέξι» και όχι τον αριθμό 51α, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι με τον τρόπο αυτό… λησμονείται η μακρόχρονη  ιστορία του θεσμού. Εκ μέρους της καλλιτεχνικής διεύθυνσης των φετινών «Δημητρίων» ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό έγινε γιατί πλέον «κοιτάμε το αύριο και το μέλλον. Αρκετά πια με το χτες».
«Εξελίσσουμε το θεσμό…»
Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για συμβολή κίνηση η επιλογή του χώρου για την πραγματοποίηση της σχετικής συνέντευξης τύπου. «Το Φεστιβάλ- αστυβάλ εξελίσσεται. Παραλάβαμε ένα φεστιβάλ που είχε πολλά ονόματα και κόβονταν εισιτήρια. Εμείς το εξελίσσουμε. Προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε την πόλη σε αναζητήσεις τέτοιες που θα κάνουν τον κόσμο να σκεφτεί. Επιδιώκουμε να βρούμε νέα ταλέντα και όχι να φέρουμε τον Παβαρότη να τραγουδίσει και «χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι».
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «προσπαθούμε με μικρότερο προϋπολογισμό κατά 2/3 από ότι στο παρελθόν να κάνουμε ένα φεστιβάλ πόλης. Το να αφήσουμε πίσω το χτες δεν είναι αρνητικό. Η εποχή απαιτεί καινούριες προτάσεις και τεχνικές». Όπως είπε το φετινό φεστιβάλ «Δημητρίων» θα περιλαμβάνει ανοικτές συζητήσεις, πλήθος εκδηλώσεων, workshops, και παραστάσεις. Η κ. Χρυσίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περσινή παρουσία του Γιάν Φάμπρ και της παράστασής του στη Θεσσαλονίκη. «Πρέπει να κάνουμε μετά από 51 χρόνια γνωστό το Φεστιβάλ τουλάχιστον στις γειτονικές χώρες» σημείωσε.
 
Η Γιόκο Όνο και το έργο της
Η κ. Χρυσίδου είπε ότι η 83χρονη καλλιτέχνις και ακτιβίστρια Γιόκο Όνο δεν θα μπορέσει να έρθει στην πόλη, όπως μας είχε υποσχεθεί η διοίκηση του δήμου,  «ωστόσο έρχεται ένα σημαντικό μέρος του μεγάλου έργου της» είπε.
Σημειώνεται ότι τα έργα της Γιόκο Όνο θα εκτεθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ένα από τα έργα που θα εκτεθούν και προτείνει η Γιόκο Όνο είναι τα… εκατό μαύρα φέρετρα από τα οποία ξεπροβάλλουν εκατό ελιές. «Πρόκειται για ένα παιχνιδι της ζωής και του θανάτου» ήταν το σχόλιο εκ των διοργανωτών.
Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά «Δημήτρια» θα πραγματοποιηθούν από 1-23 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 42 εκδηλώσεις και προγράμματα.
 
Dimitria5 Dimitria4 Dimitria3 Dimitria2

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.