ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ippokrateio-karfitsa

Σε λειτουργία ετέθη πριν από τρεις εβδομάδες και εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα Μονάδα Αιμοκάθαρσης Παίδων, της Νεφρολογικής Μονάδας Παίδων στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Προς το παρόν στη Μονάδα υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μόνο ένα παιδί, ενώ σε περίπου ενάμιση μήνα  αναμένεται να ενταχθεί ένα ακόμη.

Η Μονάδα υποστηρίζεται από δύο εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μία είναι από την Μονάδα Αιμοκάθαρσης Ενηλίκων.

«Η Μονάδα Αιμοκάθαρσης Παίδων  κάλυψε ένα κενό στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση παιδιών με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου», σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νεφρολογίας και διευθυντή της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο», Φώτη Παπαχρήστου.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, η προμήθεια ενός ακόμη μηχανήματος αιμοκάθαρσης θα δρομολογηθεί μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΑ) της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ενώ έχει ζητηθεί και η πρόσληψη επικουρικού παιδονεφρολόγου από το 2017 για τις ανάγκες της Μονάδας και για την υποστήριξη των παιδιών που περιμένουν για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού.

«Οι ανάγκες θα καθορίσουν την ενίσχυση της μονάδας» τόνισε η κ. Παπαχριστοδούλου.

Στην Α’ Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί πολλά χρόνια η Νεφρολογική Μονάδα Παίδων, η οποία υποστηρίζει τα παιδιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Στην Νεφρολογική Μονάδα Παίδων αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία περιτοναϊκής κάθαρσης 14 μικροί ασθενείς και ένα παιδί έχει ενταχθεί ήδη στην Παιδιατρική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει την αντιμετώπιση αυτών των παιδιών και να καλύψει και εκείνα τα λίγα παιδιά που χρειάζονται αιμοκάθαρση.

«Η Νεφρολογική Μονάδα Παίδων υποστηρίζει το μοναδικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Από το 1990 μέχρι το 2012 μεταμοσχεύθηκαν 147 παιδιά ηλικίας 2-18 ετών, ενώ σήμερα ο αριθμός των μεταμοσχευμένων παιδιών πρέπει να έχει φτάσει τα 190» κατά τον κ. Παπαχρήστου.

Διεθνώς η θεραπεία εκλογής για τα παιδιά με τελικού σταδίου χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η περιτοναϊκή κάθαρση. Μέχρι τώρα τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζονταν σε μονάδες ενηλίκων με όλες τις γνωστές επιπτώσεις, τις ψυχολογικές και άλλες, ενός παιδιού που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ανάμεσα σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαχρήστου, οκτώ παιδιά ηλικίας 0-18 ετών κάθε χρόνο μπαίνουν σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και χρειάζονται υποστήριξη με περιτοναϊκή κάθαρση ή αιμοκάθαρση. «Ο επιπολασμός, δηλαδή τα παλιά ενταγμένα παιδιά  και τα καινούργια ανά έτος παιδιά, είναι περίπου 50 ανά εκατομμύριο παιδικού πληθυσμού» εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου. Παράλληλα ανέφερε ότι η δεκαετής επιβίωση νεφρικού μοσχεύματος σε παιδιατρικούς ασθενείς ήταν 70,1% κατά την περίοδο 1990-2000, ενώ στο χρονικό διάστημα 2001-2012 ανήλθε στο 77,1%.

Τέλος σημείωσε ότι η δεκαετής επιβίωση μοσχεύματος από ζώντα δότη είναι 77,3% και από πτωματικό δότη 69,4% ενώ η εικοσαετής επιβίωση μοσχεύματος από ζώντα δότη είναι 69,3% και από πτωματικό δότη 64,5%. Όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών, που έλαβαν νεφρικό μόσχευμα στην παιδική ηλικία, η 20ετής επιβίωση των παιδιών με μόσχευμα από ζώντα δότη είναι 93,3% ενώ όσων πήραν από πτωματικό δότη 88,7%.