ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

θεοχαρόπουλος 2

του Θανάση Θεοχαρόπουλου*

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Για να αλλάξει αυτό απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού. Οι παθογένειες του παρελθόντος όχι μόνο υπάρχουν και σήμερα αλλά διογκώνονται. Η κρίση συνεχώς βαθαίνει. Ο μεγαλύτερος χαμένος από την σημερινή πολιτική είναι η κοινωνία. Να κοιτάξουμε τους πραγματικούς όρους της κοινωνίας. Υπάρχει κάποια ελληνική οικογένεια που στα οικονομικά της να αντιλαμβάνεται έστω και την παραμικρή ανάκαμψη; Υπάρχει έστω και μία επιχείρηση που να ανακάμπτει; Υπάρχουν άνεργοι που βρίσκουν δουλειά; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους, άμεσα ή έμμεσα; Η απάντηση σε όλα είναι ΟΧΙ. Η ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά βρίσκεται συνεχώς σε χειρότερη κατάσταση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα ήταν αισιόδοξη για πολλά θέματα και δυστυχώς για την χώρα έχει διαψευσθεί. Αν κάθε φορά θεωρεί ότι μπορεί απλώς να δηλώνει ότι είχε αυταπάτες και να ξεμπερδεύει, κάνει τεράστιο λάθος. Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται και πάλι οι απαιτήσεις των δανειστών για άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων και το lock out στα εργασιακά. Οι γνωστές ιδεολογικές εμμονές που έχουν αποκρουστεί τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα πρόσφατα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία όπως έκανε με τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια. Εδώ τα σχόλια περιττεύουν! Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει και τα εργασιακά δεν μπορούν να είναι το θύμα άλλης μίας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης και μίας εμμονής ορισμένων εταίρων-δανειστών. Αυτό που χρειάζεται είναι να επανέλθει το κοινοτικό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις.

Για εμάς η μείωση της ανεργίας είναι η πρώτη προτεραιότητα, γιατί αλλιώς κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Η μείωσή της δεν μπορεί να έρθει με εντολές και εγκυκλίους, αλλά με μία πολιτική που θα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζεται αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για να μειωθεί η ανεργία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές σε κάθε τομέα πολιτικής. Η δική μου πρόταση είναι ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα δίνει προτεραιότητα σε τομείς και κλάδους όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με βάση το οποίο δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, αλλά διαφοροποιημένη πολιτική. Υποστηρίζω την αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί ένα δίκαιο, σταθερό και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, που θα παρέχει φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις. Υποστηρίζω την βασική θέση της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, την δίκαιη φορολόγηση μέσω της προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.

Η χώρα μας έχει το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην Ε.Ε. Πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι να υπάρξουν δουλειές σε έναν σύγχρονο ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες, να μειωθεί η φτώχεια, να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτείται και ανανέωση. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οι νέοι και οι νέες της χώρας πρέπει να συμβάλουμε δυναμικά, με τη συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση της πορείας της χώρας. Οι νέοι πληρώνουν ακριβά τις κοντόφθαλμες πολιτικές και στην πραγματικότητα θα κουβαλήσουν στην πλάτη τους το βαρύ φορτίο της ανοικοδόμησης της χώρας. Είναι αυτοί που η Ελλάδα, είτε θα τους εμπιστευθεί τώρα, είτε θα τους οδηγήσει στην απόλυτη απόγνωση. Οι νέοι κουράστηκαν από τις θεωρητικολογίες, τις αδιέξοδες πολιτικές και τον λαϊκισμό. Αναζητούν κάτι που θα τους εμπνεύσει, θα τους κινητοποιήσει να γίνουν συμμέτοχοι στην επίλυση των σύνθετων προβλημάτων της χώρας. Δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών.

*Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης