ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

karamanlis-new-660370

του Νικολάου Καραμανλή

Η πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία και παγίδα. Όσο καλά προετοιμασμένος κι αν πάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι ουκ ολίγοι πολιτικοί «κάηκαν» κατά το παρελθόν. Γι’ αυτό και τόσο η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, όσο –πολύ περισσότερο– και οι απαντήσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πρέπει να βασίζονται στον ρεαλισμό, χωρίς μεγαλοστομίες, και να περιέχουν προτάσεις κατανοητές για τον κόσμο, αλλά κυρίως υλοποιήσιμες στα πολύ στενά δημοσιονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Άλλωστε, δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι το ακροατήριο στο οποίο θα απευθυνθεί όχι απλώς έχει χορτάσει από ανέξοδες υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες, αλλά πλέον είναι δύσπιστο απέναντι σε κάθε λέξη που βγαίνει από στόμα πολιτικού. Γι’ αυτό και προτάσσεται από την κεντροδεξιά παράταξη η ανάγκη για μία «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες, επιδιώκοντας να σταλεί ένα μήνυμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλήσει για πράγματα ανέφικτα. Το «κλειδί», πάντως, για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην 81η ΔΕΘ είναι η «εμπιστοσύνη»: όχι απλώς ως λέξη, αλλά ως έννοια που έχει απολεσθεί εδώ και καιρό. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, να πείσει τον κόσμο –είτε είναι επιχειρηματίας είτε δημόσιος υπάλληλος ή ιδιωτικός υπάλληλος ή φοιτητής ή συνταξιούχος ή άνεργος– ότι πρέπει να κάτσει και να ακούσει αυτά που έχει να του πει.

Μαθαίνω πως το κυβερνητικό πρόγραμμα της κεντροδεξιάς παράταξης που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πολύ φειδωλό σε υποσχέσεις και ότι θα προκρίνει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Το τρίπτυχο α) μείωση των φορολογικών συντελεστών (ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ), β) περικοπές δαπανών –αλλά όχι απολύσεις– στον δημόσιο τομέα και γ) μεταρρυθμίσεις με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος ακούγεται αν όχι καλό, σίγουρα πιο κοντά στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη συσπείρωση στη ΝΔ να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα εξίσου μεγάλος είναι ο αριθμός των αναποφάσιστων. Αυτούς τους πολίτες θέλει να πείσει ο αρχηγός της παράταξης που ίδρυσε ο Εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι είναι ένας «καπετάνιος» που πρέπει να του εμπιστευτούν το καράβι την ώρα της φουρτούνας. Προς επίρρωση των λεγομένων του, θα ζητήσει για ακόμη μία φορά εκλογές, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι και ο Αλέξης Τσίπρας τις σκέφτεται, καθώς η θηλιά σε οικονομία, καθημερινότητα πολιτών και προσφυγικό σφίγγει επικίνδυνα.

Αυτήν τη στιγμή η κοινωνία δείχνει να γυρίζει την πλάτη σε έναν πρωθυπουργό που στις δύο προηγούμενες ΔΕΘ (2014 και 2015) ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και πλέον απολογείται για τις «αυταπάτες» του. Αυτήν τη δυσαρέσκεια, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει ακόμη να την εισπράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και το διήμερο που έχουμε μπροστά μας είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.