ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λάζαρος Κυρίζογλου

του Λάζαρου Κυρίζογλου*

Η φετινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μέσα σ’ ένα δυσμενές για τον ίδιο και την κυβέρνησή του κλίμα: μεγάλη ανεργία, λουκέτα επιχειρήσεων, φορολογία, με την οικονομία σε ύφεση, ΕΝΦΙΑ, προσφυγικό (πάνω από 50% των προσφύγων της χώρας βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία) αλλά και άλλα προβλήματα με τοπικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. ΟΑΣΘ. Ταυτόχρονα όμως ο Α. Τσίπρας είναι εκ των πραγμάτων αντιμέτωπος με τα όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκαν, «τα ψεύτικά τα λόγια (του) τα μεγάλα» στη ΔΕΘ, με το  «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» παροχών περίπου 11 δις. ευρώ. Αλήθεια γι’ αυτά τι θα πει;  Πώς θα σταθεί ανερυθρίαστα απέναντι στους πολίτες; Έχουν μάλιστα στενέψει–περιορισθεί πολύ οι δυνατότητες προπαγάνδας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και απόδρασής του από την σκληρή καθημερινή πραγματικότητα. Τα «όπλα» της κυβέρνησης όπως η «επιχείρηση» εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση, γερμανικές αποζημιώσεις, εκκλησιαστική περιουσία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, δεν έπεισαν ούτε πρόκειται να πείσουν κανένα. Πρόκειται για ανέξοδο και τελικά αδιέξοδο λαϊκισμό. Κατά συνέπεια μοιραία οδηγείται στη μόνη οδό που της απομένει: την κόντρα με την αντιπολίτευση. Την επίθεση εναντίον της και εναντίον της διαπλοκής (προσφιλές για την κυβέρνηση πεδίο, καθόλου ενδιαφέρον όμως για τους πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να δυσκολεύει οικονομικά, για τους ανέργους, για τους μικρομεσαίους με λουκεταρισμένα τα μαγαζιά τους). Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά των πολιτών τα λόγια του Α. Τσίπρα για την κατάργηση με ένα άρθρο των μνημονίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ: «…Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος σύμβολο κοινωνικής αδικίας, φόρος υπέρ των εχόντων, φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους. Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να διορθωθεί, να βελτιωθεί, μπορεί μόνο να καταργηθεί. Υπόσχομαι ότι θα τον καταργήσω αμέσως».

Η «μάχη» κατά της διαπλοκής, κατά την κυβέρνηση, γίνεται με τον γνωστό και σε εξέλιξη ευρισκόμενο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θέλει να βάλει τάξη με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, κάτι που φυσικά είναι απαραίτητο να γίνει. Όμως δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική πρόθεσή της να ελέγξει την ενημέρωση ώστε να μην ασκείται έλεγχος και κριτική σε βάρος της, να την αστυνομεύσει, να την ποδηγετήσει, να την κατευθύνει. Αλήθεια πως και γιατί κατέληξε  στον περιβόητο «μαγικό» αριθμό 4 κανάλια μόνον; Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 2.700 εθνικά, περιφερειακά και τοπικά κανάλια.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 36 συνολικά. Χώρες με 4 κανάλια σήμερα είναι: η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Σενεγάλη, η Σομαλία, το Κογκό, η Γκαμπόν. Σ’ αυτούς θέλουμε να μοιάσουμε; Ο γράφων είμαι εδώ και πολλά χρόνια δριμύς επικριτής της διαπλοκής. Όμως η καταπολέμησή της δεν γίνεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Χωρίς την τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Πάνω απ’ όλα όμως χωρίς την τήρηση όσων ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρα 14 παραγρ.9, άρθρο 15 παραγρ. 2 και άρθρο 101 Α΄). «…Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας». Το ΕΣΡ εν προκειμένω δεν υφίσταται, δεν συγκροτήθηκε, παρακάμφθηκε ως ανεξάρτητη αρχή από τον κοινό νομοθέτη δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση διατείνεται προπαγανδιστικά ότι θέλει… να πάρει χρήματα από τους διαπλεκόμενους καναλάρχες και να τα δώσει στους φτωχούς αλλά τελικά θα τα πάρει μόνο από 4. Αλήθεια γιατί δεν δίνει π.χ. 20 τηλεοπτικές άδειες για να πάρει περισσότερα χρήματα και να δώσει περισσότερα στους φτωχούς;  Τόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

*Ο κ. Κυρίζογλου είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας