ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται ωάρια… έξω από το σώμα ενός πειραματόζωου. Τα εργαστηριακά αυτά ωάρια, στη συνέχεια, γονιμοποιήθηκαν κανονικά και έφεραν στον κόσμο υγιή ποντικάκια. Το σημαντικό αυτό επίτευγμα στο πεδίο της βιολογίας μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά και στους… ανθρώπους, παρέχοντας τεχνητά ωάρια σε ζευγάρια που αδυνατούν να κάνουν παιδί.

Το ωάριο είναι το μόνο είδος κυττάρου που μπορεί να διαιρεθεί και να παράγει οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου, μια διαδικασία που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως. Τα θηλυκά γεννητικά κύτταρα, μετά από μια σειρά βιολογικών διαδικασιών, αναπτύσσονται σε ώριμα και λειτουργικά ωάρια. Εδώ και χρόνια, οι αναπτυξιακοί βιολόγοι πασχίζουν να κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία βλαστικά ή πολυδύναμα κύτταρα – κάτι που φαίνεται ότι τώρα το πέτυχαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Κατσουχίκο Χαγιάσι του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποιήσαν ως σημείο εκκίνησης εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, καθώς και αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από ενήλικα δερματικά κύτταρα από την ουρά των ποντικιών.

Στη συνέχεια, κατάφεραν στο εργαστήριό τους να κάνουν αυτά τα βλαστικά και πολυδύναμα κύτταρα να ωριμάσουν, έτσι ώστε να γίνουν κανονικά ωάρια. Σε επόμενη φάση, χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαστηριακά ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα και τα έμβρυα που προέκυψαν, τα εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια.Τελικά, γεννήθηκαν υγιή ποντικάκια, τα οποία, με τη σειρά τους, όταν μεγάλωσαν, αποδείχθηκαν γόνιμα, αφού γέννησαν τους δικούς τους απογόνους. Όμως από τα περίπου 300 εργαστηριακά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν, μόνο 11 κατέληξαν σε φυσιολογικές κυήσεις – ένα χαμηλό ποσοστό επιτυχίας

 

ΑΠΕ- ΜΠΕ  και Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature20104.html