ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

SKIA

Tου Χρήστου Σούλη

Γνωστός αθλητικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης φέρεται να έχει υπεξαιρέσει, μαζί με τη σύζυγό του, 900 κιλά ράβδων χρυσού και περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με την απίστευτη αυτή ιστορία ασχολούνται ήδη οι διωκτικές αρχές. Ως θύμα της μεγάλης αυτής απάτης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  της εφημερίδας  ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ εμφανίζονται δύο εταιρείες –  η μία με έδρα το Ντουμπάι και η άλλη τη Σόφια της Βουλγαρίας – οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εμπόριο χρυσού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, το ζεύγος παρουσιάστηκε το 2014 – μέσω κοινού γνωστού – στον ιδιοκτήτη και τον υπεύθυνο των αλλοδαπών εταιρειών να έχει ειδικές γνώσεις στα οικονομικά και νομικά ζητήματα, ενώ δήλωνε ότι διέθετε τεράστια ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό και πολλές γνωριμίες με επιφανείς επιχειρηματίες σε ΗΠΑ, Ελβετία και Ελλάδα. Την αρχική γνωριμία ακολούθησαν πολλές συναντήσεις σε Ζυρίχη και Αθήνα με τον Λετονό υπεύθυνο των εταιρειών της αλλοδαπής, αφού εκείνη του Ντουμπάι άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τις τράπεζες. Τότε, ο αθλητικός παράγοντας μαζί με τη σύζυγό του προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων. Η σύζυγος μάλιστα προκειμένου να τον πείσει ότι διέθετε τα προσόντα και τα μέσα, να σώσει την εταιρεία από την επικείμενη οικονομική καταστροφή, του είπε πως είχε προσωπική γνωριμία με τον εισαγγελέα της πολιτείας Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, (όπου η εταιρεία εμπορίας χρυσού του Ντουμπάι είχε πελάτες) και θα τον έπειθε να μην ασχοληθεί με την υπόθεση.

Ακόμα, τον διαβεβαίωσε ότι στο παρελθόν είχε επιλύσει με τις γνώσεις της πολλά νομικά ζητήματα που απασχολούσαν πολιτικούς διεθνούς κύρους όπως ο Χένρυ Κίσσινγκερ, ο Κόφι Ανάν κ.α. Τις “εκπληκτικές” ικανότητες της συζύγου του επιβεβαίωσε και ο αθλητικός παράγοντας λέγοντας ότι ετοιμάζονταν να ιδρύσουν μαζί με άλλους διεθνείς επενδυτές τράπεζα στην Ελβετία, στην οποία θα τον έβαζαν μέτοχο και έτσι στο μέλλον δεν θα είχε προβλήματα σαν και αυτά που αντιμετώπιζε με την τράπεζα στο Ντουμπάι. Με παρόμοιες υποσχέσεις – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Λετονού επιχειρηματία – τον έπεισαν να υπογράψει συμβάσεις με τις οποίες ανέθετε στη σύζυγο του αθλητικού παράγοντα τη νομική εκπροσώπηση ανά τον κόσμο και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναδιάρθρωση της δομής των επιχειρήσεων εμπορίας χρυσού.

Παράλληλα και προκειμένου να αποφύγει τυχόν δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών του, πείστηκε να καταστήσει «θεματοφύλακα» τη σύζυγο του αθλητικού παράγοντα και να μεταφέρει, από τον Ιούλιο του 2014 έως το Δεκέμβριο του 2015, σε λογαριασμό της σε Ελβετική τράπεζα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου εκείνη να διενεργεί πλέον τις αγορές ποσοτήτων χρυσού και τη φύλαξή τους μέχρι την πώλησή τους στους πελάτες. Για τον ίδιο λόγο υπέγραψε και «σύμβαση θεματοφυλακής» 900 περίπου κιλών χρυσού με Ελβετική εταιρεία, η οποία, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ήταν συμφερόντων της ίδιας!

Την απάτη που είχαν στήσει την ανακάλυψε, όπως υποστηρίζει ο Λετονός επιχειρηματίας, όταν στις αρχές του 2016 προσέλαβε ως οικονομικό σύμβουλό έναν Έλληνα ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σόφια. Τότε, εκείνος ζήτησε από τον αθλητικό παράγοντα και τη σύζυγο του τα επίσημα παραστατικά για τις ποσότητες χρυσού που αγοράστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, τα οποία όπως στη συνέχεια αποδείχθηκε, δεν ήταν γνήσια… Αστυνομικές πηγές, που ρωτήθηκαν από το «Π» σχετικά με τη σοβαρότητα των καταγγελιών, αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη». Πρόσθεσαν, ότι «ήδη υπάρχει δικαστική απόφαση με την οποία απαγορεύεται προσωρινά κάθε μεταβολή της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το ζεύγος στην Ελλάδα».