ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

walkingtoursomada

Το ραντεβού μας δόθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής έξω από το Γεντί Κουλέ. Η διαδρομή «Ρεμπέτικη Θεσσαλονίκη» είναι ένας περίπατος που επιλέγουν να κάνουν πολλές φορές Θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες της πόλης. Για τα στελέχη της ομάδας «Thessaloniki Walking Tours» ήταν ένας ακόμα περίπατος, σαν τους δεκάδες άλλους θεματικούς που διοργανώνουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς με έναν και μοναδικό σκοπό: «Να μας γνωρίσουν καλύτερα την πόλη στην οποία ζούμε». Και αυτός όμως ο περίπατος είχε κάτι το ξεχωριστό! Ήταν μοναδικός!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Ξεναγός μας σε αυτή την… εξερεύνηση της Θεσσαλονίκης όπως την έζησαν οι ρεμπέτες ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος, ένας εκ των πιστοποιημένων ξεναγών που πραγματοποιούν περιπάτους με την ομάδα «Thessaloniki Walking Tours». Ο κ. Αντρέας, ο φύλακας των παλιών φυλακών της πόλης, μας ανοίγει τις πόρτες. Αν και το μνημείο είναι κλειστό τις Κυριακές, λόγω της έλλειψης φυλάκων η ομάδα έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» να εισέρχεται σε χώρους αρχαιολογικής και όχι μόνο σημασίας και ενδιαφέροντος γιατί όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «μας έχουν μάθει οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς και εκτιμούν το έργο που κάνουμε».

Αναδρομή στο ρεμπέτικο

«Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι αστικό τραγούδι, γιατί είναι τραγούδι που  αναπτύχθηκε εντός των πόλεων» σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος καθώς εισέρχεται μέσα στο Γεντί Κουλέ που λειτουργούσε μέχρι και το 1989 ως φυλακή. Ο συγκεκριμένος περίπατος για άλλη μια φορά ήταν sold out. Περίπου 45 άτομα, έχοντας φωτογραφικές μηχανές στα χέρια τους και… μπλοκάκια περπατούσαν, σταματούσαν, ρωτούσαν, εξηγούσαν για περίπου τέσσερις ώρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα 15 ευρώ που κοστίζει η συμμετοχή σε μια διαδρομή «Thessaloniki Walking Tours» δεν ήταν αποτρεπτικός παράγοντας, αφού στην τιμή εκτός από την ξενάγηση συμπεριλαμβάνεται κάθε φορά και επίσκεψη σε ένα εστιατόριο της πόλης το οποίο αναλαμβάνει να… φιλέψει τους περπατητές με φαγητά αντίστοιχα και ανάλογα της εποχής και της περιόδου για την οποία ενημερώνονται.

«Ανεβήκαμε στο Γεντί Κουλέ γιατί το συγκεκριμένο μνημείο, στο παρελθόν μια από τις πιο σκληρές φυλακές της χώρας μνημονεύτηκε πολλές φορές στα ρεμπέτικα τραγούδια. Επίσης οι περισσότεροι ρεμπέτες στα τραγούδια τους αναφέρονται σε έρωτες αλλά και παράνομες ναρκωτικές ουσίες, δολοφονίες και καυγάδες που κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται με τη φυλακή» συνεχιζει ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος. «Στο παρελθόν το Γεντί Κουλέ χαρακτηρίστηκε ως… τάφος των ζώντων. Η φυλακή υμνήθηκε όσο τίποτα άλλο από τους ρεμπέτες» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Μπροστά από τα μάτια και τα… αυτιά, αφού έξω από το μνημείο η ομάδα «έστησε» ένα αυτοσχέδιο ρεμπετάδικο για να γίνει καλύτερη και… πιο βιωματική η ξενάγηση περνούν τα «Μουρμούρικα», η «Παξυμαδοκλέφτρα», «Το Τραμ το τελευταίο», ο Μάρκος Μαμβακάρης, η Μαρίκα, ο Μητσάκης και δεκάδες άλλοι ρεμπέτες της παλιάς Θεσσαλονίκης. Φυσικά, από την ξενάγηση δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που έχει υμνηθεί όσο τίποτα άλλο στα ρεμπέτικα τραγούδια, τα πορνεία της περιοχής γνωστή και ως… μπάρα, τα σκυλάδικα στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με τις Συκιές, η πλατεία του Τσιτσάνη, η επίσκεψη στα Καστρόπληκτα της Άνω Πόλης, η αναφορά στην ιστορική ταβέρνα της «Δόμνας», η βόλτα από την πλατεία Τερψιθέας, η εξιστόρηση του περιστατικού με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κοεμτζή και πολλά άλλα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο το ρεμπέτικο τραγούδι και η ρεμπέτικη Θεσσαλονίκη μπορούν να χωριστούν σε τρεις εποχές. «Το 1922-1932 που ήκμασε η Σχολή του Σμυρνέικου, η χρυσή εποχή του ρεμπέτικου τα χρόνια 1932-1940 και την εποχή που οι ρεμπέτες μετατρέπονται σε λαϊκούς τραγουδιστές την περίοδο 1940-1952».

Η… ιδέα

Η ιδέα, όπως σχολιάζει η υπεύθυνη επικοινωνίας του project ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013. «Θελήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη. Να γνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητές της, τις γενιές της, τους ανθρώπους της μέσα όμως από ένα ιδιαίτερο τρόπο ξενάγησης. Οι ξεναγήσεις γίνονται από πιστοποιημένους επαγγελματίες, ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο ή καθηγητές πανεπιστημίου. Όλοι όσοι ξεναγούν είναι ψαγμένοι και πολύ σχετικοί με το αντικείμενο. Οι περίπατοι που προτείνουμε, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι, αναζητούν τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους» αναφέρει στην KARFITSA η Μάγδα Δημάκη.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, ελληνικά και ισπανικά. Η ομάδα «Thessaloniki Walking Tours» αποτελείται από οκτώ μέλη. Πρόκειται για τους: Εύη Καρκίτη, Λάζαρο Κατσιά, Κωστή Ζαφειράκη, Τάσο Παπαδόπουλο, Γιώργο Φητάμ, Μαρία Μπουντούκα, Μάγδα Δημάκη και Χρύσα Ξουβερούδη. Παράλλαλα με τις ομαδικές ξεναγήσεις οι άνθρωποι που μας καλούν να… γνωρίσουμε την πόλη στην οποία μένουμε, πραγματοποιούν ιδιωτικούς περιπάτους ενώ τώρα «δουλεύουν» μια νέα ιδέα. Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο διαλέξεων που συμπληρώνεται από μια καινοτόμα διαδραστική ξενάγηση που συνδέει τους συμμετέχοντες με έναν διαφορετικό τρόπο με το βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες διεθνείς προσεγγίσεις οργανώνουν  τις διαλέξεις σε τρεις κύκλους: α. 330- 726 – ο μετασχηματισμός του ελληνορωμαϊκού κόσμου, β. 800- 1204- από την εικονομαχία έως το Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης και γ. 1224- 1430- από την παλαιολόγεια αναγέννηση έως το ρόδο του Μουράτ.

Ποιοι είναι οι… ξεναγοί;

Η παραπάνω διαδρομή είναι βέβαια μια από τις δεκαπέντε και πλέον (εμπλουτίζονται συνεχώς) διαδρομές- περιπάτους που πραγματοποιεί η ομάδα «Thessaloniki Walking Tours». Όπως αναφέρει στην KARFITSA η «ψυχή της ομάδας» Εύη Καρκίτη: «Θέλαμε εξαρχής να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα μας… ξεναγήσει στην πόλη μας. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι κάνουμε… αόρατες ξεναγήσεις. Στεκόμαστε σε μνημεία που υπάρχουν και οι ξεναγοί ή οι επιστήμονές μας αφηγούνται ιστορίες που δένουν με τα κτίρια ή τα αντικείμενα που βλέπουμε. Είναι κάτι σαν θεατρική παράσταση» αναφέρει η ίδια.

Μεταξύ άλλων, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν μια θέση σε κάποια από τις «παραδοσιακές διαδρομές» του «Thessaloniki Walking Tours. Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους εξής περιπάτους: «Στα ίχνη των θεών της πόλης», «Η γεύση στη Θεσσαλονίκη», «Το ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη», «Τα κοιμητήρια της Θεσσααλονίκης», Σελανίκ το ρόδο του Σουλτάνου», «Από τη μπάρα στο Βαρδάρη», Σκοτεινή μνήμη», «Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου», «Εβραϊκός Περίπατος», «Εγώ και ο Γαλέριος»  και «Μυστική Θεσσαλονίκη».

f1 f2 f3 f4 f5 f6 f7 f8 f9 f10