ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη Η πρόσβαση θα επιτρεπεται μόνο σε λεωφορεία (αν δεν απεργήσουν;) και ταξί. Αυτό θα συμβεί Πέμπτη 22/9, από 09:00 έως 21:00…

Tην… είδηση έκανε γνωστή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο fb στις 15 Σεπτεμβρίου, ο αιρετός Γιώργος Δημαρέλος, κατόπιν…  «σχετικής σύσκεψης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσία της Τροχαίας και των συναρμοδίων διευθύνσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης» χωρίς να κάνει γνωστές τις απόψεις αυτών των… συναρμοδίων στις δρασεις, αποκλεισμού δρόμων καθημερινή ημέρα, στη μέση της εβδομάδας, με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομαδα… κινητικότητας.

Οι αποφάσεις όπως αρχικά γνωστοποιήθηκαν από τον συγκεκριμένο σύμβουλο αφορούν σε μεταφορά του ποδηλατόδρομου στη Λ. Νίκης από το πεζοδρόμιο της παραλίας στο οδόστρωμα της οδού, στη δεξιά λωρίδα. Αυτό θα συμβεί Τρίτη και Τετάρτη 20-21/9, από 09:00 έως 21:00. και αποκλεισμό εισόδου για ΙΧ στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης-Αλεξάνδρου Σβώλου, Ερμού-Βενιζέλου-Λ. Νίκης. Η κίνηση των οχημάτων ΔΕΝ θα επιτρεπεται στις οδούς Αλεξάνδρου Σβώλου, Ερμού και Λ. Νίκης, ενώ ελεύθερη θα ειναι η κίνηση των οχημάτων στις Εθνικής Αμύνης και Βενιζέλου. Η πρόσβαση στο κέντρο θα επιτρεπεται μόνο σε λεωφορεία και ταξί. Αυτό θα συμβεί Πέμπτη 22/9, από 09:00 έως 21:00. Κατα τη διαρκεια της εβδομάδας κινητικότητας θα λάβουν χώρα και μόνιμα μέτρα όπως δημιουργία θέσεων δικύκλων και θέσεων γενικής στάθμευσης ΑΜΕΑ. Οι δρασεις θα περιοριστούν από Τρίτη έως Πέμπτη λόγω της Τροχαίας, που αδυνατει να συνδραμει τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας της λειτουργίας της ΔΕΘ. Λογικό» όπως γράφει ο ίδιος.

Χθες Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στάλθηκε η επίσημη ανακοίνωση του δήμου οτι «συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας (16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2016), διοργανώνοντας δράσεις και λαμβάνοντας μέτρα, προσωρινού αλλά και μόνιμου χαρακτήρα. Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 07.00 π.μ., συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στο τμήμα της Ερμού, από την οδό Βενιζέλου έως τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, καθώς και στο τμήμα της Λέοντος Σοφού, από την οδό Φράγκων έως την τριγωνική νησίδα με την οδό Δωδεκανήσου, για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και δικύκλων καθώς και για τη διαγράμμιση της διπλής διαχωριστικής γραμμής. Τις εργασίες  θα επιβλέψει στις 10.00 π.μ., ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τις ώρες 09.00 έως 21.00, θα γίνει μεταφορά του ποδηλατόδρομου της Λεωφόρου Νίκης, από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα,  στη δεξιά λωρίδα του δρόμου. Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά, κώνοι και πινακίδες . Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»,  θα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων στο τμήμα του κέντρου της πόλης, που περικλείεται από τις οδούς Λεωφ. Νίκης, Εθν. Αμύνης, Αλ. Σβώλου, Κεραμοπούλου, Ερμού και Βενιζέλου. Για λόγους διευκόλυνσης της περιμετρικής κυκλοφορίας εξαιρούνται οι οδοί Εθνικής Αμύνης και Βενιζέλου, ενώ από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαιρούνται τα αστικά λεωφορεία και τα ΤΑΞΙ, τα οποία θα κινούνται κανονικά»

Στην ανακοίνωση, δεν υπάρχει δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης παρά μόνο του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Θ. Παππά ο οποίος τονίζει ότι: «Η στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της εικόνας και των λειτουργιών της πόλης. Η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, οι κανονιστικές αποφάσεις για αλλαγή ωραρίου φορτοεκφόρτωσης και για νέες θέσεις δικύκλων, οι σχεδιαζόμενοι ποδηλατόδρομοι, οι παρεμβάσεις για αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις που προγραμματίζονται, όλα αυτά εντάσσονται στο σχέδιο για βιώσιμη αστική κινητικότητα. Τα μέτρα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας συνιστούν το ‘’προσχέδιο’’ για την εμπέδωση πολιτικών που αποθαρρύνουν τη χρήση Ι.Χ. και για την προώθηση της αλλαγής στην νοοτροπία όλων μας. Η Διοίκηση του Δήμου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μονιμοποίηση μέτρων που διευκολύνουν την ποδηλατοκίνηση, την πεζή μετακίνηση και την αποθάρρυνση χρήσης Ι.Χ. στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιθυμεί τη μέγιστη συμμετοχή Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου και οργανώσεων των πολιτών, για την επίσπευση εφαρμογής μέτρων που θα ανακουφίσουν το βεβαρυμμένο κέντρο και θα αναβαθμίσουν όλες τις λειτουργίες του. Τη δε Κυριακή, (αύριο) στις 10.00 π.μ., θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και δικύκλων, με την παρουσία του Δημάρχου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Λέοντος Σοφού»

Οι αποφάσεις αυτές του δήμου ή του κ Δημαρέλου – από τον οποίο ενημερώθηκαν αρχικά οι δημότες και οι λειτουργοί του τύπου – τουλάχιστον αυτοί που τον ακολουθούν –  έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στα social media. Ορισμένοι δε Θεσσαλονικείς καλούν τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να ανακαλέσει την απόφαση, είτε είναι δική του, είτε των συνεργατών του οι οποίοι τον επικαλούνται σε συσκέψεις, αποφάσεις και ανακοινώσεις. Ανάμεσα σ΄αυτους είναι και πρ. αντιδήμαρχοι και πρ. συνεργάτες του δημάρχου (πχ Ζέρβας) οι οποίοι προειδοποιούν στο fb με ακόμη σκληρότερη αντιπολιτευτική και ενδοπαραταξιακή δράση μετά τη ΔΕΘ…

Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας  (και της αντιπολίτευσης) κάνουν λόγο για… πείραμα μιας μέρας, το οποίο «θα δείξει τι μπορεί να αλλάξει στον κακό και καθημερινό χαμό της πόλης, με τα ΙΧ παρκαρισμένα ως και στα… δένδρα. Ίσως θα έπρεπε να είχε οργανωθεί καλύτερα και όχι πάντως, λίγα 24 ωρα μετά τους αποκλεισμούς δρόμων για Τσίπρα και ΔΕΘ…»