ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

pirosvestiko karfitsaΜε 302.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας, με τη Θάσο, τη Χίο και την Εύβοια να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η WWF, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η  φετινή αντιπυρική περίοδος κλείνει επισήμως σε λίγες μέρες (31 Οκτωβρίου), η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του EFFIS (European Forest Fire Information System), περίπου 302.000 στρέμματα δασικής βλάστησης κάηκαν. Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2016 βρίσκεται στην 5η θέση από πλευράς καμένων εκτάσεων για την τελευταία δεκαετία.

Το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν οι πολύπαθες Θάσος, Χίος και Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Αρκετά τέλος ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.

Η περίπτωση της Χίου:

Μια από τις σημαντικότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπήρξε αυτή που εκδηλώθηκε στα Μαστιχοχώρια της Χίου και έκαψε 43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου. Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στο νησί για επιτόπια αυτοψία και ήδη έχει καταθέσει στις τοπικές αρχές τον σχετικό απολογισμό που περιλαμβάνει και προτάσεις αποκατάστασης. Δείτε εδώ τον οικολογικό απολογισμό των πυρκαγιών του 2016 στη Χίο.

«Δυστυχώς, είχαμε και φέτος πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», δήλωσε ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης.