ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

tsipras1Αλλαγή σελίδας στη χώρα με πέντε βήματα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την 81η ΔΕΘ, σημειώνοντας παράλληλα πως μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα πέντε βήματα «του δρόμου προς το μέλλον».

  1. Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
  2. Οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
  3. Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
  4. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017
  5. Μετατροπή της ανάκαμψης σε Δίκαιη Ανάπτυξη

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της εργασίας τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. «Αντίθετα η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της», είπε.

ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, εξήγγειλε μείωση έμμεσων φόρων εντός διετίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλώντων ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, ώστε να μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι εάν είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές του.

Τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το έσοδο των 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες -ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό, όπως είπε- θα επιστρέψουν στον λαό:

* Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας.

* Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

* Για την χρηματοδότηση του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

* Για την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και γιατρών μέσα στους επόμενους μήνες σε δημόσια νοσοκομεία.

Για την Παιδεία

Ως προς τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

* Γενίκευση του ολοήμερου σχολείου

* Περιορισμό των εξετάσεων στα γυμνάσια

* Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών

* Ίδρυση 7.000 μαθητικών βιβλιοθηκών

* Προσλήψεις 23.000 αναπληρωτών καθηγητών

* Προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής

* Διορισμοί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017).

* Υποτροφίες σε 2.700 φοιτητές, που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια, ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν του επιδόματος ενοικίου.

* Μέσω ΕΣΠΑ νέες τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ΜΕΤΡΟ, Αεροδρόμιο αλλά και TAP

Για  το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως «Εντός του έτους υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα.Η επένδυση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη μετατροπή του από μικρό περιφερειακό λιμένα, σε σημαντικό Λιμένα – Πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. »

Ενω για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης  «Το έργο όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και θα ολοκληρωθεί ως το 2020. Ένα έργο ύψους 1,5 δις που θα εξυπηρετεί πάνω από 250.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. »

Στη συνέχεια τόνισε πως 

« Στο τέλος του 2018, θα έχει ολοκληρωθεί μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα έργο που ξεκίνησε το 1997 και έπειτα αφέθηκε στη μοίρα του. Έτσι το ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και ένα τέταρτο από πεντέμιση σήμερα.  Ανακατασκευάζεται το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποκτώντας ενισχυμένη επιβατική και διαμετακομιστική δυνατότητα

Κατασκευάζεται το ελληνικό τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ.Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις €, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. »