, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Περί ευθανασίας*

amuras-sumfwno-sumviwsis
του Γιώργου Αμυρά**
Όταν το 1986 αποκαλύφθηκε ότι ο θάνατος του Βασιλέα Γεωργίου του Ε’, μισό αιώνα πριν, δεν είχε προέλθει από φυσικά αίτια αλλά από υποβοηθούμενη ευθανασία που ζήτησε ο ίδιος από τον γιατρό του, τα νέα έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο δεκαετίες μετά, το 2008, το Βέλγιο διχάζεται όταν ο επιφανής συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής Hugo Class, ο οποίος είχε χτυπηθεί από τη νόσο Alzheimer, ζητά να πεθάνει με υποβοηθούμενη ευθανασία. Το 2012, ο Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής Friedhelm Konietzka, υπέρμαχος της ευθανασίας, διαγιγνώσκεται με καρκίνο τελικού σταδίου και κάνει χρήση του δικαιώματός του σε μία κλινική της Ελβετίας.
Εδώ στην Ελλάδα, τα νερά για το θέμα της ευθανασίας ήρθε να τα ταράξει πριν από λίγους μήνες ο Αλέξανδρος Βέλιος.
Είναι όμως καινούριο το θέμα στην Ελλάδα; Φυσικά και όχι! Η ιστορία μας, αν την ψάξουμε πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα, είναι γεμάτη από ανθρώπους που ζητούσαν έναν ανώδυνο και γρήγορο θάνατο, ένα καλό θάνατο, και πολλοί από αυτούς τον κέρδισαν. Το 2008, ο ιατρός-χειρουργός, εντατικολόγος και καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων Στέφανος Γερουλάνος δήλωνε σε συνέντευξη τύπου ότι «βεβαίως και υπάρχουν αιτήματα για ευθανασία στην Ελλάδα και κάποια από αυτά ικανοποιούνται χωρίς να το μάθει κανείς».
Κρυβόμαστε δηλαδή, για ακόμη μία φορά, πίσω από το δάχτυλό μας καθώς ανάγκη υπάρχει, νομοθεσία δεν υπάρχει.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία προφανώς και αντιτίθεται σε κάθε μορφή ευθανασίας, κυρίως γιατί πιστεύει ότι η ζωή ανήκει στο Θεό και ουδείς άνθρωπος μπορεί να παρέμβει σε κάτι που δεν προσδιόρισε ο ίδιος. Βάσει των αρχών της Εκκλησίας, ο πόνος είναι ευεργετικός και φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο με τον Θεό.
Εσύ τι γνώμη έχεις για την ευθανασία; Έχει δικαίωμα ένας ασθενής να αποφασίσει ο ίδιος εάν, πότε και πώς θα τερματίσει τη ζωή του;
Μην απαντήσεις γιατί πολύ απλά δεν σου πέφτει λόγος! Σημασία έχει τι θέλει αυτός που νοσεί και βλέπει ότι το τέλος του είναι κοντά και ότι δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο.
Η ευθανασία είναι το δικαίωμα στην τελευταία απόφαση της ζωής του ανθρώπου.
Το Ποτάμι σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή σχετική νομοθετική πρόταση λαμβάνοντας υπόψη και την πολυπλοκότητα του ζητήματος αλλά και την ανάγκη που σήμερα υπάρχει και παραμένει ορφανή.
 *Ο τίτλος του άρθρου είναι παράφραση του τίτλου του βιβλίου «Περί θανάτου» του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου.
**Ο κ. Αμυράς είναι βουλευτής Β’ Αθηνών με το «Ποτάμι»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.