ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

τροχαιο«Τo 30% των τροχαίων δυστυχημάτων οφείλεται στην απόσπαση προσοχής και όταν λέμε απόσπαση προσοχής, εννοούμε φυσικά και την χρήση του κινητού τηλεφώνου», λέει στο star.gr η Αστυνόμος Β’ και Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου (φωτο αρχείου Σάββα Αυγητίδη)

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το ινστιτούτο «Ipsos» σχετικά με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία περίπου 14.000 οδηγών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες οδηγοί έχουν την πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, αναφορικά με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών.

«Βροχή» πέφτουν οι παραβάσεις για κινητά!

Το 2014 καταγράφηκαν 23.459 παραβάσεις για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου. Το 2015καταγράφηκαν 19.730 παραβάσεις για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 καταγράφηκαν 18.271 παραβάσεις για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου!

Ο οδηγός που μιλάει στο κινητό είναι πιο επικίνδυνος από έναν άλλο που έχει πιει!

Σοκαριστικές όμως είναι και οι διαπιστώσεις της έρευνας που διεξήγαγε το «Transport Research Laboratory» του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αυτοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση είναι πιο επικίνδυνοι από τους μεθυσμένους οδηγούς». Αυτό συμβαίνει γιατί ο οδηγός που έχει το κινητό στο χέρι… αργεί να αντιδράσει, δεν παρατηρεί προσεκτικά τα σήματα της τροχαίας και αδυνατεί να κρατήσει σταθερές ταχύτητες και αποστάσεις κατά την οδήγηση! «Οι Σουηδοί έχουν καθιερώσει για τα επόμενα χρόνια το σχέδιο «Vision Zero», με το οποίο αποβλέπουν να έχουν εκμηδενίσει τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των τροχαίων δυστυχημάτων», τονίζει η Αστυνόμος Β’ και Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου. Μολονότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι θάνατοι οφείλονται στην οδήγηση λόγω κινητού τηλεφώνου – σε αντίθεση με άλλες παραβάσεις- μια ματιά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για τα τροχαία δυστυχήματα, τις αιτίες τους και τα θύματα, αρκεί για να σκεφτεί κανείς ότι πίσω από τα… τροχαία που ερευνώνται, τα λοιπά αίτια και την απόσπαση προσοχής μπορεί να βρίσκεται κάποιος οδηγός που έστελνε μήνυμα ή μίλαγε στο τηλέφωνο!

Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για την οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου.

Για όποιον κάνει χρήση κατά την οδήγηση κινητού τηλεφώνου ή τηλεόρασης συνδεδεμένων με ακουστικά, βεβαιώνεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες. Εξαιρείται η περίπτωση εκείνη που γίνεται χρήση του συστήματος ανοιχτής ακρόασης ή η περίπτωση του Bluetooth και το κινητό είναι τοποθετημένο σε θέση ανοιχτής ακρόασης. Σύμφωνα με την κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου, «ανεξάρτητα από τα πρόστιμα, το σίγουρο είναι ότι η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, με το τηλέφωνο στο χέρι ή με τα χέρια ελεύθερα, είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να σκοτώσει».