ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΠΥΡΑΚΗΤην ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέσω και των αδιάθετων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπει η γνωμοδότηση για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017 που ψήφισε χθες η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η γνωμοδότηση, αποτελεί τον οδικό χάρτη για την πολιτική συνοχής για το 2017.

Οι τροπολογίες, που αφορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μέσω και της χρήσης αδιάθετων πόρων από τον προϋπολογισμό, κατατέθηκαν από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με την ιδιότητά της ως εισηγήτρια του ΕΛΚ. Πριν από την ψηφοφορία η κα Σπυράκη ζήτησε να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και ευελιξία στη διαχείρισή τους, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση. 

Επίσης, μετά από πρωτοβουλία της κας Σπυράκη εγκρίθηκε τροπολογία για την ενθάρρυνση της συνέργειας και της συμπληρωματικότητας ανάμεσα στα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχέδιο Juncker), ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν το τέλος του έτους.