ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

img_8053

Το 2017 θα είναι ο χρόνος επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «Η οικονομία είναι σε σημείο καμπής που κλείνει ο κύκλος της ύφεσης και υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ο χρόνος επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογράμμισε από το βήμα του Thessaloniki Summit 2016 που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για προβλέψεις μόνο της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν και του ΔΝΤ ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που βασίζονται σε σειρά δεικτών της οικονομίας όπως η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών προς την Ε.Ε.

«Το β’ τρίμηνο του 2016 είναι το πρώτο με θετικό πρόσημο ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο», τόνισε και πρόσθεσε πως την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν το γ’ τρίμηνο του 2016 ενώ ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν πως την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και το δ’ τρίμηνο. «Η εικόνα τριών διαδοχικών τριμήνων με θετικό πρόσημο είναι μία τάση που διαμορφώνει μία μονιμότερη τάση της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα εκτίμησε πως υπάρχουν ισχυρές προβλέψεις των ρυθμών ανάπτυξης για το 2017 της τάξης του 2,5- 3%. Παράλληλα αναφερόμενος στην συμφωνία υπογράμμισε πως αφορά σε τέσσερις βασικούς άξονες τη δημοσιονομική σταθερότητα, την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις αλλαγές στα εργασιακά και τέλος τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όσον αφορά τους δύο πρώτους άξονες επισήμανε πως αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για την σταθεροποίηση του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση και διόρθωση των ζημιών που προκάλεσαν οι μεγάλες περικοπές σε υγεία, παιδεία και δομές του προνοιακού τομέα.

Αναφερόμενος στα στάδια για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος τόνισε πως αναμένεται σύντομα η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που «συμβολίζει τη πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα». Σχετικά με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ξεκαθάρισε πως στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2016 δεν παρατηρείται περεταίρω αύξηση. Η κυβέρνηση «έκλεισε το νομοθετικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε πως «το μόνο που εκκρεμεί είναι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων προς όλους τους πιστωτές» το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Το νομοσχέδιο θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και στόχος είναι να περιλαμβάνει τη συμμετοχή του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ως ισότιμους πιστωτές.

Στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί κατά το 40% των κόκκινων δανείων μέχρι το 2019.

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε πως «το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και το μεγάλο μέρος των θεμάτων κλείνει με την πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση» ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει «στίγμα δίκαιης ανάπτυξης με κοινωνικό κράτος και δίκαιη κατανομή των βαρών».