ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

gefira axiosΤουλάχιστον 500 κιλά ψάρια εκτιμάται ότι αλιεύονται παράνομα κάθε εβδομάδα από την περιοχή του Δέλτα Αξιού, όπως ανέφερε η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά, Χαρίκλεια Ψαλτοπούλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.

Σε συνάντηση αρμοδίων φορέων, που διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, η κ.Ψαλτοπούλου τόνισε ότι οι επαγγελματίες αλιείς του ποταμού είναι μόνο τρεις, ενώ σε έξαρση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η ηλεκτραλιεία, μία ιδιαιτέρως καταστρεπτική πρακτική που επηρεάζει εκτός από τα ψάρια και τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς.

Σύμφωνα δε, με την προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Ημαθίας, Δέσποινα Σπορέλα, η παράνομη αλιεία απειλεί με αφανισμό σπάνια είδη ψαριών στα τέσσερα ποτάμια της Ημαθίας, όπως το είδος πέστροφας που φιλοξενεί ο ποταμός Αράπιτσα. Στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκονται, λόγω της παράνομης εντατικής αλίευσης και τα χέλια, ένα είδος που παλιότερα βρισκόταν σε αφθονία στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πλάτωνα Κλεανθίδη από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ