ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Της Έλενας Καραβασίλη

Έλλειψη παρουσιάζουν εδώ και 15 μέρες τα αντιγριπικά εμβόλια, από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Θεοδοσιάδη. Όπως περιγράφει στο Karfitsa.gr, «γίνεται προπαραγγελία των εμβολίων από τον προηγούμενο χρόνο. Δηλαδή τον Ιανουάριο θα κάνουμε τις παραγγελίες για τον επόμενο χειμώνα. Δεν είναι εφικτό λοιπόν να γνωρίζει εκ των προτέρων ο φαρμακοποιός ποια θα είναι η κίνηση και το υγειονομικό περιβάλλον ένα χρόνο μετά. Αν για παράδειγμα προκύψει μία γρίπη, ή μία παραπάνω προτροπή από τα μέσα ενημέρωσης, αυτό αμέσως αυξάνει τη ζήτηση».

Μάλιστα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περιγράφει πως: «υπάρχουν χρονιές που αναγκαζόμαστε να πετάξουμε τα εμβόλια και υπάρχουν χρονιές που εξαντλούνται πρόωρα και μετά δεν έχουμε να καλύψουμε. Κάθε φαρμακοποιός παρέλαβε την ποσότητα των εμβολίων που παρήγγειλε και συνήθως οι ποσότητες είναι αντίστοιχες της περασμένης χρονιάς. Σε αυτή την περίπτωση αν ενδιαφερθεί ένα 5% επιπλέον, καταλαβαίνεται ότι ο προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα. Όμως, από τη φύση της παρασκευή τους, τα εμβόλια δεν παράγονται διαρκώς και αενάως όπως τα χάπια για παράδειγμα». Εξηγώντας τη διαδικασία παρασκευής των αντιγριπικών εμβολίων, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρει πως απομονώνονται στελέχη από τη φετινή γρίπη προκειμένου να μπούνε στα εμβόλια της επόμενης χρονιάς. «Είναι μία μακρόχρονη ιστορία και έτσι αργούν να παρασκευαστούν».

Να σημειώσουμε ότι, επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Σύμφωνα με τους γιατρούς η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Επιπλέον απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες μέχρι να δράσει το εμβόλιο και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Θεοδοσιάδης εξηγεί ότι οι παραγγελίες που ήρθαν εξαντλήθηκαν, καθώς η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. «Βέβαια, εμείς από τις αρχές Οκτωβρίου τέλη Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ενημερώναμε και προτρέπαμε τον κόσμο να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Όταν λοιπόν κάποιος το αφήνει για τελευταία στιγμή… είναι πιθανό να μη βρει, όπως συμβαίνει για παράδειγμα αυτή την περίοδο. Επίσης η αντίληψη που έχουν μερικοί να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο αργά προκειμένου να έχουν κάλυψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι λανθασμένη. Ο εμβολιασμός είναι μία προληπτική διαδικασία και όχι κατασταλτική. Αν λοιπόν προγραμματίζουν σωστά τον εμβολιασμό τους δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα», καταλήγει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.