ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

imageτου Βαγγέλη Στολάκη

Ξεπέρασαν το «ψυχολογικό» όριο των 1000 εκθετών οι συμμετέχοντες στην φετινή 81η ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πύλες της στις 10 Σεπτεμβρίου και θα ολοκηρωθεί στις 18 του μήνα. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν τα στελέχη της εταιρίας στην σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διεθνείς συμμετοχές αγγίζουν τις 18, την ώραα που οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι δεκάδες.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε., Τάσος Τζήκας εξήγησε πως η φετινή 81η διοργάνωση είναι η πιο «σημαντική» των τελευταίων πέντε χρόνων. Σύμφωνα με τον ίδιο η φετινή έκθεση είναι… sold out, καθώς οι εκθέτες ξεπερνούν τους χίλιους ενώ έχουν μισθωθεί όλα τα περίπτερα. «Οι διεθνείς συμμετοχές, η επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας, η δυναμική παρουσία του επιχειρείν,η δυναμική παρουσία του επιχειρείν, η ευρεία εκπροσώπηση του επιμελητηριακού κόσμου συνδυάζονται αρμονικά με την τεχνολογία, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την αναψυχή» είπε ο κ. Τζήκας. Ο πρόεδρος της εταιρίας μίλησε για ένα «πολυγεγονός» της πόλης.

«Η ανάκαμψη θα έρθει μόνο μέσα από την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χααρακτηριστικών της χώρας μας, με την μεταποίηση, τη ουσιαστική επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής. Αισθάνομαι υπερήφανη που συνέβαλα κι εγώ στην επίλυση των όποιων προβλημάτων της ΔΕΘ» σημείωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία συνεχάρη το προεδρείο και τους εργαζόμενους της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. για την πολιτική τους και την εργασία τους.

Μιλώντας με αριθμούς ο CEO της εταιρίας, Κυριάκος Ποζρικίδης είπε πως οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1015. «Έχουν καλυφθεί επίσης όλοι οι χώροι» σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ξένες συμμετοχές αυξήθηκαν κατά τέσσερις αγγίζοντας συνολικά της 18. «Η ΔΕΘ είναι ένα ορόσημο για τη χώρα μας και και βέβαια για τη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη μας έχει συνδέσει την ιστορία της με την έκθεση, κερδίζοντας εγχώρια και διεθνή αναγνωρισιμότητα στο πέρασμα των δεκαετιών» είπε ο κ. Ποζρικίδης. «Η ΔΕΘ δεν βγήκε ποτέ εκτός μόδας, γιατί δημιουργεί μόδα και διαμορφώνει τάσεις και εξελίξεις οι οποίες προδιαγράφουν κορυφαία ζητήματα της ανάπτυξης της Ελλάδας και των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε.

Φέτος, στην 81η ΔΕΘ-HELEXPO που συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας συμμετέχουν οι εξής χώρες: Κύπρος, Ιράν, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ν. Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, Ουρουγουάη, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ινδία, Ιταλία, Τυνησία, Αίγυπτος, Ρωσία και Τουρκία. Στην Έκθεση συμμετέχουν επίσης 42 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα με περισσότερες από 230 επιχειρήσεις. Ξεχωριστό επετειακο περίπτερο για τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του έχει το Εμπορικό- Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Τη θέση του «Εργοστασίου Σοκολάτας» που αυτή τη στιγμή μετά το ταξίδι του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, «πακετάρεται» για το εξωτερικό, παίρνουν οι «Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθών. Το… περίπτερο του Τριβιζά θα κάνει ντεμπούτο στις 24 Οκτωβρίου. Ο γνωστός ποιητής παραμυθιών μάλιστα με μήνυμά του κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί το πάρκο και να ταξιδέψει με «το τρένο που πάει παντού».

«Στο περίπτερό μας θα παρουσιάζονται δεκάδες εταιρίες από τη Ρωσία, τις οποίες ο κόσμος μπορεί να μάθει. Θα καλύπτονται όλοι οι τομείς στην εκπροσώπηση. Αγροτική Οικονομία, Τουρισμός, Ενέργεια, Οικονομία και παράλληλες άλλες εκδηλώσεις προβλέπονται στο περίπτερο της Ρωσίας» ανέφερε ο Ρώσος Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ. Το περίπτερο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος θα εγκαινιάσει ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας που θα έρθει στην πόλη συνοδευόμενος από στελέχη της κυβέρνησης.

«Η Θεσσαλονίκη ενώνει δυνάμεις. Γυρνάμε την πλάτη στο παρελθόν. Μέσω του ΜΕΤΡΟ η Θεσσαλονίκη μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ανάπτυξης. Εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στην τοπική οικονομία γιατί έχει δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος και επανέλαβε πως η πόλη το 2020 θα έχει… ΜΕΤΡΟ. Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος το 2020 στην χώρα θα πνέει νέος… αέρας για την οικονομία, τον πολιτισμό, την εργασία, την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. θα βρίσκεται στον χώρο της ΔΕΘ και για το λόγο αυτό έφερε μαζί της και ένα… βαγόνι του ΜΕΤΡΟ, η μεταφορά του οποίου δεν κόστισε αρκετά χρήματα. Ο κ. Μυλόπουλος μάλιστα ανακοίνωσε πως… ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ «Συντριβανι» θα μετονομαστεί σε «Συντριβάνι- Έκθεση».

Σημειώνεται πως το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Η τιμή του εισιτηρίου της ΔΕΘ ανέρχεται για τις ημέρες Δευτέρα- Τρίτη και Τετάρτη στα τρία ευρώ ενώ τις υπόλοιπες ημέρες το εισιτήριο θα κοστίζει πέντε ευρώ. Θα υπάρχουν ειδικές τιμές για οικογένεις, πολύτεκνους και ΑμεΑ.