ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

του Βαγγέλη Στολάκη

SOS εκπέμπουν οι δήμοι της χώρας, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η κρατική επιχορήγηση για το 2917 θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων χρόνων. Όπως είπε ο κ. Πατούλης από την Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε «δήμοι της χώρας κινδυνεύουν με λουκέτο, κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί». Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούν την Πολιτεία  να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αλλάξει ο «Καλλικράτης».

Απαντώντας σε ερώτηση του karfitsa.gr ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι περισσότεροι από εκατό δήμοι αυτή την περίοδο κινδυνεύουν και βρίσκονται στο «κόκκινο». Είπε ότι στην Ευρώπη το 11,4% του ΑΕΠ πηγαίνει στους δήμους, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2,3%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιείται σε μια δύσκολη για τους δήμους περίοδο. Όπως είπε ο Λάζαρος Κυρίζογλου το προσφυγικό ζήτημα «παραμένει το πρόβλημα στην περιοχή του και δεν υπάρχει διασπορά των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Ο κ. Μουζάλας αποδεικνύεται ασυνεπής δεν μας είπε αλήθεια και δεν κράτησε το λόγο του. Σε ό,τι αφορά την θεσμική βελτίωση του «Καλλικράτη» είπε ο κ. Κυρίζογλου ότι μετατίθεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.  «Χωρίς τους δήμους το κράτος δεν θα μπορούσε να σηκώσει την κοινωνική κρίση» σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Πατούλης είπε πως: «η ΚΕΔΕ έχει ενότητα μέσα σε μια προσπάθεια η ενότητα αυτή να αποτελέσει τη δύναμητης αυτοδιοίκησης για την αλλαγή».

Αναφερόμενος στον λόγο επιλογής της Θεσσαλονίκης για την διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης σημείωσε: «Τα μηνύματα που πρέπει να βγουν από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να έχουν ιστορική αξία. Η διαφορά του φετινού συνεδρίου από τα προηγούμενα είναι ότι έχουμε μπει στην παρακμή της χώρας, από τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι μηδές, 500.000 νέοι επιστήμονες που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις ευθύνες του κράτους του αύριο έχουν μεταναστεύσει». «Αφυδατωνόμαστε» σημείωσε με νόημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη φέτος, το 2017 θα είναι η χαμηλότερη κρατική επιχορήγηση που θα λάβουν οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση. «Αυτό είναι σε αντίθεση με όλη την Ευρώπη όπου υπάρχει ανάπτυξη» δήλωσε και διερωτήθηκε: «μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση όταν μειώνονται τα χρήματα των δομών; Σαφέστατα όχι» είπε.

«Η χαμηλή κρατική επιχορήση σημαίνει ότι δήμοι θα βάλουν λουκέτο, κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί» είπε.

«Διάθεσή μας είναι  διάλογος και η συμφωνία. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να θεωρηθεί ότι είναι μια κατάσταση στην οποία έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Αυτό που βλέπουμε στο διάλογο με την προηγούμενη ηγεσία που είχαμε με το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι αυτός εξαϋλώθηκε» συμπλήρωσε.

«Η Αυτοδιοίκηση της χώρας μαζί με τους πολίτες εάν χρειαστεί να συγκρουστεί είναι έτοιμη να το κάνει για το καλό της χώρας. Να πάρουμε τη σωστή στράτα, το σωστό δρόμο» ανέφερε.

«Το συνέδριο αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα και την Αυτοδιοίκηση. Έρχεται να ανοίξει τη συζήτηση για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την αναμόρφωση του θεσμού του Καλλικράτη. Έχουμε τη γνώση του τι λειτουργεί σωστά και τι πρέπει να διορθωθεί. Άποψή μου είναι ότι έχει έρθει η ώρα να περάσουμε από την Τοπική και Περιφερειαακή Αυτοδιοίκηση στο θεσμό, που κυριαρχεί στην Ευρώπη, της Τοπικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Η αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει στην σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Αν δεν ήταν οι δήμοι και οι Περιφέρειες η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα» είπε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην χαμηλή χρηματοδότηση των δήμων και των Περιφερειών αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης λόγω Καλλικράτη.

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα στελέχη της ΚΕΔΕ έγινε στο πλαίσιο της έναρξης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 1-3 Δεκεμβρίου 2016.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος ομιλιών ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Μεταξύ άλλων το λόγο θα πάρουν οι: Γιάννης Μπουτάρης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Μητροπολίτης Άνθιμος, Λάζαρος Κυρίζογλου, Γιώργος Πατούλης κ.α. Θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν επίσης οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιάννης Δελής, Γιάννης Μοίραας και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ομιλία θα κάνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδαας κκ. Ιερώνυμος.