ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

dikastiria1

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φωνάζουν και θα εξακολουθήσουν όπως λένε να φωνάζουν, μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών και Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, που είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών που πραγματοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος πλειστηριασμός για ένα σπίτι 35 τ.μ. κηρύχτηκε άγονος, εφόσον δεν εμφανίστηκε κάποιος ενδιαφερόμενος, ενώ η διαδικασία ξεκίνησε μετά από… μάχη που δόθηκε μεταξύ των ΜΑΤ και μελών του κινήματος που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Της Έλενας Καραβασίλη

«Φαίνεται για άλλη μία φορά ότι ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει όρια. Για ακόμη μία φορά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Δικαστικό Μέγαρο και δεν επέτρεψαν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εισέλθουν μέσα στο χώρο. Εγώ έρχομαι στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης από το 1978 και ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να επιδείξω αστυνομική ταυτότητα για να μπω μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο. Μετά το ξύλο στην Καισαριανή, το ξύλο και τα χημικά στους συνταξιούχους αυτή τη φορά χτυπήθηκαν πολίτες που είναι ενταγμένοι στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και ήρθαν μαζί με πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς. Ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό. Θα σταματήσει όμως με ένα δυνατό λαϊκό εργατικό κίνημα», δήλωσε στην εφημερίδα Karfitsa η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος σήμερα της ΛΑΕ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

«Εμείς δεν κάναμε κωλουτούμπα»

Εξαπατημένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νιώθουν οι πολίτες, που κάθε Τετάρτη θα βρίσκονται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός. «Από τη μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης, μπαίνει σε εφαρμογή ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας ανθρώπων που είναι χρεωμένοι και είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε δε μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Παρά τις παλιότερες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα κρατήσει μία διαφορετική στάση, πετιούνται τελικά άνθρωποι στο δρόμο που είναι άνεργοι, πολύτεκνοι, με προβλήματα υγείας. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτή την παραπέρα κατηφόρα της… δυστυχίας του ελληνικού λαού», λέει ο Παύλος Μαλαχτάρης. Και συνεχίζει: «κάθε Τετάρτη θα είμαστε στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, το σύνολο του λαού που ψήφισε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητευτεί. Δυστυχώς τις συνέπειες τις πληρώνει το σύνολο της κοινωνίας. Στο παρελθόν, με σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίναμε στο δημαρχείο της Νεάπολης και σταματούσαμε τους πλειστηριασμούς… εμείς δεν κάναμε κουλουτούμπα, είμαστε εδώ, συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», τονίζει ο κ. Μαλαχτάρης. Η Πένυ Κουτσού, μέλος του συλλόγου φοιτητών Φιλολογίας, σημειώνει ότι: «οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πρέπει να σταματήσουν. Ζούμε σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, αυτοί που επωμίζονται τα βάρη δε είναι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση. Το δικαίωμα στην κατοικία δε μπορεί να μετατραπεί σε παραχώρηση του κράτους. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ένα σπίτι να μένουν, το να σου πάρουν το σπίτι σου που έχεις φτιάξει με κόπο και δουλειά είναι το έσχατο σημείο που μπορεί να φτάσει κανείς».

«Παίρνουν τα σπίτια του κόσμου για λίγα ευρώ» 

«Η κυβέρνηση είχε πει πως οι πρώτες κατοικίες θα προστατευθούν και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι δεν ισχύσει αυτό. Παίρνουν τα σπίτια του κόσμου για πολύ λίγα χρήματα και δεν τους δίνουν την ευκαιρία ούτε καν να διαπραγματευτούν για να σώσουν τους κόπους χρόνων. Λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να μειώθηκε ο μισθός τους ή να έμειναν άνεργοι και τώρα να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αυτό σημαίνει πως πρέπει να μείνουν στο δρόμο; Είμαι εκπαιδευτικός και γνωρίζω περίπτωση γονέα που ήθελε να προσφύγει στο νόμο Κατσέλη για να σώσει το σπίτι της και μάλιστα μου είπε χαρακτηριστικά πως: «αν θέλουν να πάρουν το σπίτι θα μου το πάρουν, δε μπορώ να κάνω τίποτα»», σημειώνει η Μαρία Παπαδοπούλου. Ο Χάρης Ευθυμιάδης είναι πρόεδρος του συλλόγου ανασφάλιστων ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Νομού Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος λέει πως: «η κυβέρνηση των μνημονίων απειλεί αυτή τη στιγμή τις περιουσίες οφειλετών του ΟΑΕΕ και δανειοληπτών. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε το 2013, χωρίς βέβαια να έχει γίνει ακόμη κάποιος πλειστηριασμός όμως σύντομα θα γίνουν. Δε πρέπει να αφήσουμε κανέναν μόνο του… όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού η φωτιά θα φτάσει και στο δικό μας. Ο σύλλογος ασφαλισμένων ανασφάλιστων εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να προστατέψει τα δικαιώματα των οφειλετών. Εμείς λέμε πως είναι παράνομες οι χρεώσεις της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δε μας παρέχουν, όπως παράνομες είναι και οι προσαυξήσεις και θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις πέραν των 100 σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μανιτάκη». Η Αθανασία Πέτσα μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, εξηγεί πως εδώ και τρία χρόνια συμμετέχει σε αυτή τη δράση μαζί με άλλες συλλογικότητες τη πόλης, με στόχο να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς. «Έχουν ληστέψει τα χρήματα του κόσμου για να σώσουν τις τράπεζες και τώρα οι τράπεζες έρχονται και τους παίρνουν τα σπίτια γιατί ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά να πληρώσει. Υπάρχει κόσμος που έμεινε άνεργος και δε μπορεί να ξεπληρώσει το δάνειό του, κόσμος που είχε μία επιχείρηση και “έπεσε έξω”, ακόμη και κάποιος που κατάφερε με τη δουλειά και τις οικονομίες του να κάνει ένα εξοχικό, δε σημαίνει ότι μπορεί να έρθει η τράπεζα και να του το κλέψει. Έχουν βάλει στο στόχαστρο και τη δημόσια περιουσία και τη ιδιωτική. Καταντήσαμε να είμαστε μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα. Πέρα όμως από αυτό, αυτή τη στιγμή συμβολαιογράφοι και αστυνομικοί ισχυρίζονται πως κάνουν τη δουλειά τους, αυτό δε σημαίνει πως έχουν άγνοια νόμου. Όταν κάποιος παίρνει εντολή να πράξει κάτι που παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους, οφείλει να μην το πράξει και να το καταγγείλει. Το Ειρηνοδικείο δεν είναι δικαστήριο τυχαίνει απλώς να φιλοξενείται στο χώρο των Δικαστηρίων, οι πλειστηριασμοί είναι ανοιχτές δημόσιες διαδικασίες. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύει στον κόσμο να τις παρακολουθήσει και να διαμαρτυρηθεί, όταν μάλιστα αυτές οι διαδικασίες είναι αντισυνταγματικές», καταλήγει η κ. Πέτσα.