ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

07102016arxaiokapilia001Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, από δικυκλιστές αστυνομικούς Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στην περιοχή της Πολίχνης, χθες, δύο άτομα, τα οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ενέχονται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 59 και 73 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της παράβασης του Νόμου «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» κατά συναυτουργία και του Νόμου «Περί όπλων».

Ειδικότερα, χθες, πρωινές ώρες,  οι δύο άντρες εντοπίστηκαν σε άλσος στην περιοχή της Πολίχνης, από αστυνομικούς ομάδας ΔΙ.ΑΣ., να κατέχουν έναν  πλήρη ανιχνευτή μετάλλων.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν έρευνες, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν αλλά και σε οικίες του 59χρονου άντρα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-ένα τμήμα λαβής πήλινου αγγείου,

-ένα αδιάγνωστο πήλινο αντικείμενο,

-ένα ασημένιο νόμισμα,

-ένα  πήλινο υφαντικό βάρος,

-πέντε εικόνες στις οποίες απεικονίζονται διάφοροι Άγιοι,

(τα παραπάνω αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης)

-έξι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου,

-φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία νομίσματα,

-161 φύλλα χάρτου με ονομαστικές περιγραφές αρχαίων νομισμάτων κ.α.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

07102016arxaiokapilia002