ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

pleistiriamoi3

 

Της Έλενας Καραβασίλη 

Για ακόμη μία Τετάρτη, πολίτες είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης -παρά την αποχή των συμβολαιογράφων- προκειμένου να εξασφαλίσουν πως δε θα πραγματοποιηθεί καμία διαδικασία πλειστηριασμού καθώς και για να διαμηνύσουν για ακόμη μία φορά πως θα βρίσκονται στις επάλξεις για να διαφυλάξουν την α’ κατοικία. «Διαδηλώνουμε για ακόμη μία φορά κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Φαίνεται ότι η δράση που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε αποτέλεσμα. Κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο αγώνας μας έχει αποτέλεσμα. Επίσης αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ψέματα γιατί μας χλεύαζε και σήμερα κάτω από την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου ετοιμάζει την τροπολογία που είναι αποτέλεσμα των δικών μας αγώνων» τόνισε το μέλος της ΛΑΕ και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη πως «πλειστηριασμοί α’ κατοικίας ούτε έγιναν ούτε γίνονται», η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι: «αν είναι έτσι όπως τα είπε, τότε για ποιο λόγο δε μας δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία. Διότι εμείς έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πλειστηριασμοί σε πρώτη κατοικία και συγκεκριμένα, την προηγούμενα βδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και προς το δήμο της Αθήνας. Όσο αφορά δε στα όσα λένε οι κυβερνητικές πηγές για τις κατοικίες στον Εύοσμο που μπαίνουν σε πλειστηριασμό, εμείς απαντάμε ότι ένα από τα ακίνητα ανήκουν σε εργολάβο που δεν είναι καθόλου αγνώστου διαμονής, διότι ξέρουμε ποιος είναι και έχει πολλά χρέη προς το Δημόσιο. Χρέος λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών είναι να τον συλλάβει και να τον βάλει στη φυλακή. Εμείς όλους αυτούς δεν τους υποστηρίζουμε, υποστηρίζουμε τους φτωχούς ανθρώπους, τις λαϊκές και εργατικές οικογένειες». Η ίδια απαντώντας στην Πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση που την κατηγόρησε ότι είναι ανάμεσα στον όχλο που δημιουργεί τα επεισόδια μέσα στα δικαστήρια είπε ότι: «εγώ βρίσκομαι εδώ με καθαρό πρόσωπο, δε φοράω κουκούλες όπως οι κυβερνώντες που με non papers διαδίδουν ψεύδη, αλλά ούτε κάνω αυτό που έκανε η κ. Μπιλίση που όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν να υπερασπίσει τα αφεντικά της που είναι οι τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χαραλαμπίδου.

Το μέλος του συντονισμού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, Ηλίας Σμήλιος ανέφερε πως: «στόχος μας σήμερα είναι να διαφυλάξουμε ότι δε θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και να γιορτάσουμε τη νίκη του κινήματος γιατί η αποχή των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία των πλειστηριασμών επιβλήθηκε από τον αγώνα του κινήματος. Λέμε λοιπόν για ακόμη μία φορά ότι εμείς θα είμαστε κάθε Τετάρτη εδώ για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που αρπάζει τη λαϊκή κατοικία και περιουσία. Μπορεί στη Βουλή να πλακώνονται για το αν υπάρχουν ή όχι εργατικές κατοικίες στον Εύοσμο και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέσα από αυτές τις διαμάχες τους αυτό που μένει στο απυρόβλητο είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίζουνε να αρπάζουνε τα σπίτια του λαού. Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που αρπάζει ότι μας έχει απομείνει».

Ο δικηγόρος και μέλος της επιτροπής συλλογικοτήτων Άδωνις Κουλιούφας σημείωσε ότι έχει αποφασιστεί από τις συλλογικότητες να σταματήσει η «υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας από το κράτος και τις τράπεζες. Αυτή την Τετάρτη ήταν να βγουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι από εδώ και πέρα- επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κενά στους νόμους- δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας παρά μόνο με το νόμο Κατσέλη. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί συνάνθρωποι μας οι οποίοι θα χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας αυτών των κενών στο νόμο. Σήμερα υπήρχε ένα πρόγραμμα για τον πλειστηριασμό εννιά πρώτων κατοικιών, οι οποίες δεν είμαστε σίγουροι αν είναι κενές ή όχι. Όμως, στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει διαμέρισμα που έβγαινε σε πλειστηριασμό για χρέη στο Δημόσιο και λόγο της αποχής των συμβολαιογράφων, αυτό αναβλήθηκε».   

 

pleistiriasmoi2 pleistiriamoi1