ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

karamanlis-new-660370

του Νικολάου Καραμανλή

Την ώρα που στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο ξεκινούσε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δύο δημοσιεύματα ήρθαν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ότι το πρώτο εξάμηνο στην εξουσία θα τη «στοιχειώνει» ακόμη για καιρό. Το πρώτο είναι ο διάλογος του Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να αποκαλύπτει στον Γάλλο ομόλογό του ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε απευθύνει ερώτημα για τη δυνατότητα εκτύπωσης εθνικού νομίσματος (δραχμή) στη Μόσχα. Όλα αυτά αποτυπώνονται στο βιβλίο δύο κορυφαίων δημοσιογράφων της έγκριτης «Le Monde», με το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον «τσάρο».

Ακόμη και για τον πιο καλόπιστο πολίτη φαντάζει δύσκολα πιστευτό το σενάριο κάποιος εκ των κ.κ. Πούτιν και Ολάντ να έχει βγάλει όλα αυτά από το μυαλό του, παρά τις πληροφορίες για διάψευση από το Κρεμλίνο των «αποκαλύψεων» του Ολάντ. Το κλίμα, άλλωστε, των ημερών ήταν τέτοιο, που θα δικαιολογούσε ένα σχετικό ερώτημα από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι η Ελλάδα έφτασε μισό βήμα μακριά από το Grexit. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς δεν έγινε από κάποιον «εχθρό» της χώρας μας (βλ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή Πολ Τόμσεν) αλλά από έναν «φίλο», ο οποίος με το ειδικό βάρος του, ως πρόεδρος της Γαλλίας, βοήθησε στην επίτευξη της συμφωνίας που μας κράτησε στην Ευρωζώνη.

Η δεύτερη αποκάλυψη έρχεται από τα WikiLeaks και αφορά το ερώτημα του Λευκού Οίκου προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για το εάν μπορεί να επηρεάσει τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να συμφωνήσει με τους εταίρους και να αποφευχθούν η έξοδος από το κοινό νόμισμα και οι αναταράξεις που αυτή θα έφερνε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς –για την ώρα τουλάχιστον–, δεν έχει αποκαλυφθεί εάν ο κ. Κλίντον επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του άσκησε πίεση για την υπογραφή συμφωνίας. Οπότε οφείλουμε να δεχτούμε αυτά που υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, ότι οι δύο άνδρες δεν συνομίλησαν μετά το δημοψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα ερωτήματα που πλανώνται για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του τόπου από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν. Οι πολίτες αυτής εδώ της χώρας χρεώθηκαν με ένα τρίτο, δυσβάσταχτο –για κάποιους και αχρείαστο, εάν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε συνεχίσει στις ράγες αυτής του Αντώνη Σαμαρά– μνημόνιο, με capital controls, που θα μας βασανίζουν για αρκετά χρόνια, ακόμη και φυσικά με ένα άχθος που η ΤτΕ υπολογίζει στα 86 δισ. ευρώ. Η επιλογή της επιστροφής στη δραχμή, που ο πρωθυπουργός και σημαίνοντες υπουργοί ξορκίζουν σήμερα, φαίνεται πως όχι μόνο υπήρχε ως απειλή στο τραπέζι αλλά και ως πιθανό ενδεχόμενο. Ακόμη και αυτή, όμως, δεν ήταν μέρος ενός συγκροτημένου σχεδίου, αλλά ένα «πυροτέχνημα»…