ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

*»Οι περισσότερες αντιδράσεις δεν έχουν να κάνουν με… ρατσιστική αντίληψη αλλά λόγω του φόβου για μετάδοση ασθενειών» και αναφέρουν φυματίωση και ελονοσία…

*Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δηλώνει πως οι γονείς παίρνουν αυτόνομα αποφάσεις σημειώνοντας πως δεν είναι σε θέση να τις κρίνει προσθέτοντας πως δεν έχει ενημερωθεί κι αυτός από τα συναρμόδια υπουργεία. Την ίδια ώρα ο κ Αστέριος Γαβότσης προτείνει αντί για τις σχολικές μονάδες, τα προσφυγόπουλα να φοιτήσουν σε άλλους χώρους του δήμου, που είναι αναξιοποίητοι. «Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να κάνει εκεί τις υποδομές»

Ένας ακόμη σύλλογος γονέων και κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο προειδοποιεί με  κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην ένταξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία της περιοχής τους. Σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου 2ου Δημοτικού Σχολείου τονίζουν… «όχι στη χρήση των σχολείων μας από τα παιδιά μεταναστών-προσφύγων με τις παρούσες συνθήκες». Όπως λένε στην karfitsa κάτοικοι της περιοχής, θα ακολουθήσουν κι άλλα σχολεία από τα σαράντα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο δήμο. «Οι περισσότερες αντιδράσεις δεν έχουν να κάνουν με… ρατσιστική αντίληψη αλλά λόγω του φόβου για μετάδοση ασθενειών» και αναφέρουν φυματίωση και ελονοσία… Ο δε πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ωραιοκάστρου, Θανάσης Τσολακίδης, αποδίδει τις αντιδράσεις των γονέων στην έλλειψη ενημέρωσης από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας. / φωτο από fb καθηγητή Γ. Τσιάκαλου

Νωρίτερα:

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιόκαστρου, σε σχετική ανακοίνωση, μιλάει για κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που φοιτήσουν σε αυτό προσφυγόπουλα.

Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας, απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. «Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο κ. Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής» πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες. Κάλεσε δε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου «να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους» καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά».

Ο υπουργός Παιδείας με νέα του δήλωση σημείωσε: «Ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών. Θέλω να πω ότι το πρόγραμμα του Υπουργείου είναι τα νέα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα να πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά, να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά. Επίσης έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως Κράτος και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών.

Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη. Να σας πω ένα παράδειγμα: Χτες μαζί με τον κύριο Καμίνη  τον Δήμαρχο Αθηναίων, πήγαμε στο 132ο Δημοτικό σχολείο της Αθήνας στη Γκράβα. Είναι ένα σχολείο με 170 παιδιά τα οποία κατάγονται από 17 διαφορετικές πατρίδες. Κι όπως μου είπαν όλοι οι δάσκαλοι εκεί, αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη δεν είναι εις βάρος κανενός, αντιθέτως και τα Ελληνάκια, και τα ξένα παιδάκια το ένα βοηθάει το άλλο κι έχουν πολύ καλή απόδοση απ’ αυτήν την συνεργασία μέσα στην τάξη».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 FM» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πρόταση του δημοτικού συμβουλίου  τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών. «Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές» ανέφερε ο κ. Γαβότσης / ΑΠΕ ΜΠΕ