ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
φωτο αρχείου

????????????????????????????????????

του Βαγγέλη Στολάκη

Στα… κάγκελα βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας για την πολιτική απόφαση να δημιουργηθούν σχολεία προσφύγων. «Άλλη μια φορά ενεργούν και αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς» σχολιάζει δήμαρχος της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε δήμο όπου λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περίπου 22.000 προσφυγόπουλα αναμένεται με την νέα σχολική χρονιά να καθίσουν στα θρανία. Το πρόγραμμα που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει μαθήματα στα ελληνικά σχολεία με τη λήξη των… κανονικών μαθημάτων, μεταφορά των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας προς τα σχολεία και το ανάποδο και προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα περίπου 850 τμήματα υποδοχής προσφύγων κοντά στα 38 κέντρα φιλοξενίας.

Όπως αναφέρει στο KARFITSA.GR ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παδείας Γιάννης Παντής η επιλογή των σχολείων στα οποία θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής προσφύγων θα γίνει με βάση τη γεωγραφική τους κατανομή. «Θα πάρουμε ένα κέντρο φιλοξενίας. Θα καταγράψουμε πόσα σχολεία υπάρχουν σε απόσταση ενός, δυο και τριών χιλιομέτρων από κάποιο κέντρο φιλοξενία προσφύγων και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε εκείνα στα οποία θα δημιουργηθούν τμήματα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο ορισμός των σχολείων αναμένεται να γίνει με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Τα μαθήματα στους πρόσφυγες θα πραγματοποιούνται τις ώρες 14:00- 18:00. Σύμφωνα με τον κ. Παντή για τα μικρά παιδιά θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής εντός των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, ενώ για τα παιδιά 7 ετών και πάνω θα μισθωθούν λεωφορεία που θα αναλάβουν την μετακίνησή τους. Τα μαθήματα που θα πραγματοποιούνται θα είναι: ελληνική γλώσσα, ξένη γλώσσα (κυρίως Αγγλικά), μαθηματικά, υπολογιστές καλλιτεχνικά και αθλητικά.

Τα μαθήματα θα αναλάβουν να κάνουν κατά κύριο λόγο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει συνεργασία του κράτους με ειδικούς δασκάλους θα την πραγματοποίηση μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

«Το ποια σχολεία θα χρησιμοποιηθούν είναι μια απόφαση δική μας. Όταν οριστούν θα μιλήσουμε με τους υπεύθυνους των δήμων και τους περιφερειακούς διευθυντές» απαντά ο κ. Παντής στην ερώτηση εάν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους δημάρχους των δήμων που έχουν στα όριά τους κάποιο ή κάποια κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ήδη εκφράζουν την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά βρίσκονται προ τετελεσμένων αποφάσεων, όπως λένε χαρακτηριστικά.