, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Θετικό κλίμα στο διάλογο υπουργείου-πρυτάνεων για τα μεταπτυχιακά

sinodos-pritaneon1
Σε συμφωνία συγκεκριμένων σημείων, σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τον δεύτερο και τρίτο Κύκλο Σπουδών, έχουν έλθει οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως έγινε γνωστό στην 82η Σύνοδο των Πρυτάνεων ΑΕΙ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η διαβούλευση στο σχέδιο νόμου για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και τα Διδακτορικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί την περασμένη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, και έπειτα από αίτημα των πρυτάνεων πήρε παράταση μέχρι σήμερα, στις 2 το μεσημέρι. Σε συνάντηση, που είχε την περασμένη Πέμπτη ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Ανανγωστοπούλου συμφωνήθηκε ότι μεικτή Επιτροπή με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Παιδείας και Πρυτάνεων θα εξειδικεύσει σε συγκεκριμένες προτάσεις τα σημεία στα οποία υπήρξε καταρχήν συμφωνία.
«Προς συμφωνία στην αξιολόγηση ΠΜΣ από την ΑΔΙΠ»
«Η Επιτροπή αυτή θα κινηθεί τάχιστα και μέσα σε μία εβδομάδα θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο κ. Ζαπράνης σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Συνόδου, γνωστοποιώντας ότι κοινά αποδεκτή λύση φαίνεται πως υπάρχει στο θέμα της αξιολόγησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. «Φυσικά και θέλουμε την αξιολόγηση, είναι προς το συμφέρον των πανεπιστημίων να έχουν ποιοτικά μεταπτυχιακά και ζητήσαμε αυτό να γίνει από έναν ανεξάρτητο φορέα, εν προκειμένω από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Και από ό,τι φαίνεται το υπουργείο είναι δεκτικό σε αυτή την άποψη», είπε ο κ.Ζαπράνης.
Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος διευκρίνισε: «Αυτή η Επιτροπή έχει ως σκοπό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προκαθορισμένο, το πολύ σε μία εβδομάδα, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία έχουμε συζητήσει σε έναν σημαντικό βαθμό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ούτως ώστε να πάρουν μία συγκεκριμένη μορφή και να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, πριν αυτό ακολουθήσει τη διαδικασία στη Βουλή».
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα των διδάκτρων ο κ. Ζαπράνης επισήμανε ότι «βεβαίως σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν ΠΜΣ και τους στερείται αυτή η δυνατότητα λόγω των διδάκτρων». «Αναζητούμε τρόπους, ώστε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μέσω υποτροφιών και μέσω ιδρύσεως δωρεάν ΠΜΣ, συζητούμε με το υπουργείο πάνω σε αυτή τη βάση», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης -από οποιαδήποτε πηγή- των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι πάρα πολύ θετική και βεβαίως εμείς θέλουμε να υπάρχει όσο γίνεται μεγαλύτερη στήριξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών που ενδεχομένως έχουν μία αδυναμία κάλυψης διδάκτρων ή τελών εγγραφής ή όπως αυτά θα διατυπωθούν στο τέλος, να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα».
«Αίτημα νέου θεσμικού πλαισίου για τους ΕΛΚΕ»
Την 82η Σύνοδο των Πρυτάνεων ΑΕΙ απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). «Τα τελευταία χρόνια, ακριβώς επειδή υπάρχει υποχρηματοδότηση, αποτελούν έναν από τους βασικότερους τρόπους ώστε τα Ιδρύματα να καλύψουν τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι «δημιουργείται ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν επιτρέπει στους ΕΛΚΕ, να κάνουν αυτό για το οποίο είχαν ιδρυθεί».
«Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία των οργανισμών αυτών –υπάρχει ήδη η διαδικασία της Διαύγειας, αλλά από την άλλη πλευρά ζητάμε από το κράτος να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα παρέχει παράλληλα με τη διαφάνεια και την ευελιξία και ασφάλεια δικαίου στη διαχείριση των ερευνητικών πόρων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας», εξήγησε.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να μας διευκολύνει ούτως ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτούμε με νομική ασφάλεια την καθημερινή λειτουργία του Πανεπιστημίου», πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ο κ. Ζαπράνης.
«Να γίνει αξιολόγηση των ΤΕΙ πριν τη μετονομασία»
Αναφορικά με την απόφαση της συνόδου των προέδρων ΑΤΕΙ για τη μετονομασία τους σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», ο κ. Ζαπράνης τόνισε ότι «οποιοδήποτε ίδρυμα ή Τμήμα θέλει να ονομάζεται πανεπιστημιακό, θα πρέπει να περνά από συγκεκριμένες διαδικασίας ποιοτικής αξιολόγησης».
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ προσέθεσε σχετικά: «Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι η ανάπτυξη πολλών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έγινε σε μία περίοδο, τη δεκαετία του 90 και του 2000 που δεν αντιμετωπίζαμε ή τουλάχιστον δε μπορούσαμε να δούμε εμφανώς την οικονομική κρίση, η οποία ακολούθησε. Επομένως, στα πλαίσια αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης, η οποία συνεχίζεται, είναι λογικό ότι διάφορα θέματα και νοοτροπίες, που είχαμε στο παρελθόν, θα πρέπει να επανεξεταστούν. Για κάποιον φορέα η αλλαγή του ονόματός τους και η προσομοίωση του με έναν άλλο τίτλο πρέπει να λαμβάνεται μετά από πολλή σκέψη και μετά από μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης. Αυτό και για να βοηθήσει και τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».
«Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης πριν το τέλος 2016»
Οι κ.κ. Ζαπράνης και Δημόπουλος επανέλαβαν την ανησυχία των μελών της Συνόδου για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Ιδρυμάτων, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την προκήρυξη 500 θέσεων μελών ΔΕΠ το προηγούμενο διάστημα και άλλων τόσων στο επόμενο διάστημα.
«Τα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών πανεπιστημίων ανέρχονταν σε 12.500 το 2009 και αυτή τη στιγμή είναι περίπου στις 8.000», ενώ «η μείωση των τακτικών προϋπολογισμών από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα είναι της τάξης του 60%», είπε ο κ. Ζαπράνης, εξηγώντας ότι υπάρχουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στα πανεπιστήμια και ότι «έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση η οποία δε μπορεί να συνεχιστει επί μακρόν».
«Είχαμε ζητήσει από την αρχή του 2016 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υπάρξει μία έκτακτη χρηματοδότηση και αυτό θα το διεκδικήσουμε εκ νέου στους επόμενους μήνες, δηλαδή πριν κλείσει το 2016»,ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.
«Οι πρυτάνεις δεν παίρνουν θέση για το άρθρο 16»
Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων ο κ. Ζαπράνης ξεκαθάρισε ότι η θέση της Συνόδου είναι πως «οι πρυτάνεις είναι δημόσιοι λειτουργοί και υπηρετούν τα δημόσια πανεπιστήμια και ως σύνοδος σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρναν θέση πάνω σε ένα τέτοιο θέμα». «Εμείς ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι ποιοτικό, όσο το δυνατόν καλύτερο, ανταγωνιστικό διεθνώς και η Σύνοδος των Πρυτάνεων περιορίζεται σε αυτό», είπε.
Πηγή: left.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.