ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

τσιγαρα tsigaraΠαρουσιάστηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Οικονομικών η νέα ταινία ασφαλείας που θα υπάρχει σε όλα τα πακέτα των καπνικών προϊόντων (τσιγάρα, καπνός, πούρα).

Οι νέες ταινίες ασφαλείας θα εκτυπώνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα συμπεριλαμβάνουν matrix, ώστε να καταγράφεται η διακίνηση των καπνικών προϊόντων από την παραγωγή (καπνοβιομηχανίας) και μέχρι το τελευταίο σημείο πώλησης στον καταναλωτή (πχ περίπτερα).

Την παρουσίαση έκανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής για την Πάταξη της Διαφθοράς που έχει ορίσει με ΦΕΚ ο Πρωθυπουργός.

 

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ χάνει η αγορά και 300 το ελληνικό δημόσιο από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «αυτή τη φορά, κάθε κεφάλι της Λερναίας Ύδρας (της διαφθοράς) που θα κόβεται, να μην ξαναφυτρώνει» δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει της σημερινής παρουσίασης της νέας ταινίας ασφαλείας/φορολογίας των πακέτων των τσιγάρων και των λοιπών καπνικών προϊόντων.

«Οι απώλειες είναι περίπου 800.000.000 € τον χρόνο από το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων. Αν υπερβούμε τους στόχους πάταξης της φοροδιαφυγής, μπορούμε να άρουμε μέτρα που είναι δυσάρεστα για τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Κουίκ, ενώ μίλησε και για απειλές που δέχθηκε συνεργάτης τού υπουργείου Οικονομικών, που χειρίζεται την υπόθεση. «Όταν μπήκε μπροστά η ιστορία τού να εκτυπώσει αυτό το ταινιάκι η Τράπεζα της Ελλάδος, ένας από τους βασικότερους συνεργάτες μας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος χειρίζεται όλη αυτή την ιστορία, γυρνώντας σπίτι του ένα βράδυ βρέθηκε με μπράβους που τον έβαλαν στη γωνία».

Ο κ. Κουίκ σημείωσε, πως επόμενος στόχος θα είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου ποτών, ενώ παράλληλα οι αρμόδιοι μηχανισμοί εργάζονται για το λαθρεμπόριο καυσίμων. «Όλες εκείνες οι φορτηγίδες που παραλαμβάνουν καύσιμα από τη στεριά για να τα πάνε σε πλοία που δένουν άγκυρα έξω από τα λιμάνια και γίνεται ένα «πάρτι» λαθρεμπορίας καυσίμων, όλες αυτές οι φορτηγίδες θα έχουν GPS, ένα σύστημα εισροών-εκροών σε έναν χρόνο από τώρα» τόνισε. Ανέφερε ακόμη πως έχει γίνει «μία δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για να έχουμε τις αυτοκινούμενες μονάδες σάρωσης, έτσι ώστε όταν περνάει ένα κοντέινερ ή ένα φορτηγό να μπορούμε να βλέπουμε σε λίγα λεπτά τι έχει και τι δεν έχει με βάση και τη φορτωτική του».

Επισήμανε μάλιστα: «Υπολογίσαμε πριν από έναν χρόνο, ότι μ’ αυτό το μηχάνημα μπορούμε να ελέγξουμε και 20 και 30 κοντέινερ σε μία βάρδια την ώρα που χειροκίνητα δεν είναι πάνω από 4-5».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε ακόμη την ανάγκη να σταματήσει και η ιστορία των φορτηγών που μπαίνουν από τα διπλανά σύνορα για να γεμίσουν πετρέλαιο. «Παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, μπαίνουν άδεια και ξαναφεύγουν άδεια, υπό την έννοια, ότι -όπως μας καταγγέλλεται- κάπου στο μεσοδιάστημα ξεφορτώνουν. Μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις, για συμμορίες. Ευτυχώς όμως μας βοηθούν και τα ΕΛΠΕ και οι μεγάλες βιομηχανίες, που έχουν κι αυτές τις απώλειές τους» υπογράμμισε.

(φωτο eurokinissi.gr)