, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Τι θα γίνει με τις εφημερίες των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης;"

νοσοκομείο
 “Συχνά εκτελούνται διάσπαρτα σε τρία – τέσσερα  νοσοκομεία, με πρώτο… θύμα τον πολίτη, ο οποίος μπαίνει σε μια άνευ προηγουμένου… Οδύσσεια!”
Για τις εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και το σχέδιο του να τερματισεί η ταλαιπωρία των πολιτών και ασθενών κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης. Καλεί τον υπουργό να απαντήσει ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, το οποίο σε διάστημα 18 μηνών έχει δουλέψει μόνο 2 φορές.
Όπως τονίζει ο βουλευτής «το πρόγραμμα εφημεριών της πόλης, που βαρύνεται και από την περιφέρεια της Βορείου Ελλάδας με κεντρομόλες διακομιδές, παρουσιάζει συχνά δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα:
1.    Τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο, που μοιράζονται από κοινού ως δορυφόρο το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, να μένουν συχνά για συνεχόμενες εφημερίες χωρίς υποστήριξη, πληττόμενα εκ περιτροπής, αφού σηκώνουν το βάρος επαναλαμβανόμενων μοναχικών εφημεριών, μακράν από κάθε λογική διαδοχικότητας.
2.    Τα νοσοκομεία της πόλης θα έπρεπε να ενεργοποιούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανά 4 ημέρες, όπως θα υπαγόρευαν οι συνθήκες,  η κοινή λογική και ένας κατά το δυνατόν ισομερής καταμερισμός. Λόγω αδυναμιών όμως στο πρόγραμμα εφημέρευσης, φθάνουν να εφημερεύουν ακόμη και δώδεκα φορές το μήνα, γενικές και “μερικές”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων (νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγους εργαστηρίων, χειριστές κλπ) που φυσικά δεν περισσεύουν.
3.    Ενίοτε ο πολίτης αναγκάζεται να επισκεφτεί  την εφημερία της Παιδιατρικής σε νοσηλευτήριο ΕΝΤΟΣ του αστικού ιστού κι αν χρειαστεί εκτίμηση και αρωγή από παιδοχειρουργό θα αποταθεί σε νοσηλευτήριο ΕΚΤΟΣ αστικού ιστού για παιδοχειρουργική εφημερία.
4.    Συχνά, η γενική εφημερία εκτελείται διάσπαρτα σε τρία – τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία, με πρώτο θύμα, τον πολίτη, ο οποίος μπαίνει σε μια άνευ προηγουμένου Οδύσσεια!
5.    Το αιμοδυναμικό εργαστήριο του Αγίου Παύλου δεν δύναται να υποστηρίξει τις εφημερίες του Ιπποκράτειου μετά από 18 μήνες λειτουργίας, με αποτέλεσμα να εφημερεύουν καρδιολογικές κλινικές σε δύο  νοσοκομεία και, πρακτικά, τρεις (3) στεφανιαίες μονάδες, αφού το εφημερεύον αιμοδυναμικό υποστήριξης βρίσκεται σε ένα εκ των ΑΧΕΠΑ – Παπαγεωργίου – Παπανικολάου κι ενώ υπάρχουν επεμβατικοί καρδιολόγοι εν αναμονή νέου στεφανιογράφου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Επιπλέον, σημαντικό υγειονομικό έλλειμμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί η μη απουσία ενός άξονα Μητέρας – Παιδιού, με συγκέντρωση όλων των σχετικών ειδικοτήτων σε κεντρικό νοσοκομείο της πόλης και καθημερινή εφημέρευση των κλινικών εναλλάξ (αφού διαχρονικά κάθε σχέδιο κατασκευής παιδιατρικού νοσοκομείου έχει ναυαγήσει), σε ίδρυμα με εύκολη πρόσβαση με κάθε μέσο ιδιωτικό ή δημόσιο (δεδομένου ότι τόσο για διακομιδές παιδιών όσο και για εγκύων σπάνια κινητοποιείται ΕΚΑΒ – τα στατιστικά στοιχεία, δυστυχώς, είναι αδιάσειστα)».

#Tags: Ποτάμι

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.