ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

anergia

 

Στις 3 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 6.339 θέσεις 8μηνης απασχόλησης σε  34 δήμους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι κατέχουν τα σκήπτρα της υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, μεταξύ αυτών είναι και οι δήμοι Λαγκαδά και Νεάπολης-Συκεών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Της Φιλίππα Βλαστού

Οι δυο δήμοι έχουν καταγράψει εκτόξευση των ποσοστών της ανεργίας τους από τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Η KARFITSA ζήτησε από τους δημάρχους να εξηγήσουν τους λόγους που συντέλεσαν στην επιχειρηματική κατάρρευση και ως εκ τούτου στην δημιουργία μιας γενιάς ανέργων.

Ο Γιάννης Καραγιάννης, δήμαρχος του δήμου Λαγκαδά θεωρεί ότι το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στο δήμο έχει προέλθει από τα αλλεπάλληλα λουκέτα των βιοτεχνιών που δραστηριοποιούνται τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή.

«Στο δήμο μας υπάρχει το μεγάλο ζήτημα όσον αφορά ότι όλες οι βιοτεχνίες που υπήρχαν στο παρελθόν πλέον δεν υφίστανται, όπως γραφεία, μεγάλες μονάδες στον κλάδο της ένδυσης ή της επεξεργασίας γενικών προϊόντων. Οι βιοτεχνίες την τελευταία δεκαετία η μια μετά την άλλη έκλειναν ή μετεφέρθησαν αλλού», εξήγησε ο δήμαρχος.

Ωστόσο, αν και μια περιοχή του δήμου φαίνεται πως παραμένει «ζωντανή» επιχειρηματικά δεν αρκεί για να καταπολεμηθεί η ανεργία. «Έχουν μείνει κάποιες μονάδες στην λεγομένη βιοτεχνική περιοχή ανάμεσα στο Λαγυνά και το Καβαλλάρι, που και αυτές έχουν όμως μειώσει το προσωπικό τους στο ελάχιστο και από εκεί και πέρα έχουμε τον πρωτογενή τομέα που είναι ένα πλεονέκτημα στην περιοχή μας. Όταν όμως δεν έχουμε βιοτεχνίες και  βιομηχανίες ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφηθεί σε δουλειές».

«Ο TAP είναι ελπίδα φωτός»

Την «εξασθενημένη» ζήτηση εργασίας του δήμου ευελπιστεί ο κ. Καραγιάννης να τονώσει η κατασκευή εργοταξίου του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP). «Μια ελπίδα  φωτός είναι ίσως να υπάρξει στην περιοχή μας ένα από τα μεγάλα εργοτάξια του φυσικού αγωγού αερίου ΤΑP και να απασχοληθεί ένας σημαντικός αριθμός ανέργων, που όπως υπολογίζεται θα  είναι πάνω 50 εργάτες. Αυτό το έργο είναι μια ελπίδα και την περιμένουμε», τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας  πως: «αναμένουμε να ανακοινωθούν και αργότερα θέσεις εργασίας σε δομές φιλοξενίας προσφύγων».

Από την πλευρά ο δήμος προσπαθεί να στηρίζει μέσα από κοινωνικές προσπάθειες αναξιοπαθούντες δημότες του. «Δίνουμε έμφαση στις κοινωνικές δομές, όπως το κοινωνικό φαρμακείο, το παντοπωλείο ή το  κοινωνικό φροντιστήριο, προσφέροντας παροχές   σε ευπαθείς ομάδες και πάνω από 500 δημότες συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα».

Για τα προγράμματα εργασίας ορισμένου χρόνου ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι: «είναι πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά είναι μια οικονομική ανάσα για πολλά νοικοκυριά και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων. Μπορεί η ένταξη τους σε ένα ανάλογο πρόγραμμα να τους στερεί την δυνατότητα να έχουν μια μεγαλύτερη σε διάρκεια κάρτα ανεργίας για να διεκδικήσουν κάτι άλλο αλλά είναι μια σημαντική οικονομική βοήθεια».

Η ανεργία «τσακίζει» κόκαλα

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης εξήγησε ότι όλες οι δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης μαστίζονται από ανεργία.

«Σε όλους τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολύ αυξημένα ποσοστά ανεργίας εξαιτίας συγκεκριμένων λόγων. Πρώτον γιατί ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων μας ασχολιόταν με την οικοδομή,  όπως σιδεράδες, μπογιατζήδες κ.α. Η οικοδομή έχει καταρρεύσει οπότε όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βγήκαν στην ανεργία.

Δεύτερος τομέας ήταν οι βιοτεχνίες που είχαν σχέση με το ύφασμα και την ένδυση, αλλά και την υπόδηση, όμως και αυτός  ο κλάδος έχει καταρρεύσει, αφού πλέον όλα έρχονται εισαγόμενα». Ο ίδιος επισήμανε ότι: «χιλιάδες μικρά μαγαζιά και εμπορικές δραστηριότητες, όπως  μανάβικα , ψιλικατζίδικα, κρεοπωλεία, καφενεία έχουν κλείσει», περιγράφοντας πως : «εάν περάσει κανείς από εδώ θα δει καταστήματα άδεια που όσο καιρό και να έχουν το «ενοικιάζεται» κολλημένο… δεν νοικιάζονται από κανέναν».

Η ανεργία στην περιοχή πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίες.  «Τα νέα παιδιά αν και είναι εφοδιασμένα με πτυχία και με μεταπτυχιακά οι αγορά εργασίας δεν μπορεί να απορροφήσει κανέναν πλέον. Η ανεργίας στον δήμο μας είναι πάνω από 35 %, και στους νέους κάτω των 30 ετών «τσακίζει κόκαλα» .

Συμβουλευτικοί Σταθμοί

Όπως μας περιέγραψε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών «εκατοντάδες πολίτες έρχονται στο δήμο και ρωτάνε για δουλειά. Το 70-80% από τους δημότες που ζητάνε ραντεβού με τον δήμαρχο είναι για θέση εργασίας».

Στο δήμο υπάρχουν τέσσερις Συμβουλευτικοί Σταθμοί, σε κάθε δημοτική ενότητα, στους οποίους απευθύνουν όσοι ψάχνουν για εργασία. «Τους παραπέμπουμε στα γραφεία απασχόλησης και εκεί μπορούν να πάνε  για εκπαίδευση, για κατάρτιση και για προώθηση στην αγορά εργασίας. Τους συμβουλεύουν επιστήμονες ­και στελέχη απασχόλησης που κάνουν άριστη δουλειά. Η συγκεκριμένη υπηρεσία δουλεύει διπλή βάρδια μέχρι 9 το βράδυ. Υπάρχει αποτέλεσμα, γιατί αυτή η υπηρεσία ψάχνει για δουλειές σε όλη τη βόρεια Ελλάδα,  αν δεν είχαμε και αυτήν τα πράγματα θα ήταν χειρότερα», καταλήγει ο δήμαρχος.

Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για εργασία

Σύμφωνα με τον δήμαρχο: «Στο αστικό κέντρο του δήμου η ανεργία είναι τεράστια και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των αιτήσεων, που η αναλογία είναι διπλάσια με αυτή πριν από πέντε χρόνια, για τα προγράμματα κοινωφελής εργασίας».

Μάλιστα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «το ποσοστό των ανέργων στο δήμο μας είναι πολύ πάνω από τον ελληνικό μέσο όρο, για αυτό άλλωστε είμαστε ανάμεσα στους 34 δήμους και  επιλεχθήκαμε και στον δεύτερο γύρο της κοινωφελούς εργασίας, η οποία θα δώσει εργασία σε 120 άτομα. Με δική μου εκτίμηση πιστεύω ότι δυο στους τρεις  στην περιοχή μας είναι άνεργοι. Αν σκεφτεί κανείς ότι πάρα πολλές οικογένειες απασχολούνταν σε όλες αυτές τις μεγάλες μονάδες που έκλεισαν».