ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

tsipras (1)

Του Βαγγέλη Στολάκη

Γεμάτο ή άδεια θα είναι φέτος το καλάθι του Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης; Η αλήθεια είναι, πως η εν λόγω απορία απασχολεί κατά βάση πολιτικούς και δημοσιογράφους και λιγότερο τους Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν… χορτάσει από… «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»! Πόσω μάλλον οι Θεσσαλονικείς οι οποίοι για δεκαετίες βλέπουν τους πρωθυπουργούς και τα κυβερνητικά επιτελεία να «ανηφορίζουν» από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, να γεμίζουν το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» από κομματικούς χειροκροτητές, κυρίως, και εκπροσώπους φορέων, να ακούν για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδυτών και στο τέλος να μένουν στο… «ΘΑ»!

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής στο πρωθυπουργικό γραφείο την περίοδο αυτή προετοιμάζουν την ομιλία Τσίπρα για εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου αλλά και τις… απαντήσεις στις ενδεχόμενες ερωτήσεις που θα δεχτεί ο ίδιος την επομένη, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Στο Μέγαρο Μαξίμου σβήνουν και γράφουν. Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν ήδη εισηγηθεί στους αρμόδιους υπουργούς να τους αποστείλουν υπηρεσιακά σημειώματα για την πορεία των μεγάλων έργων στην χώρα αλλά και για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην ομιλία του στο «παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης» αλλά και τις πρωτοβουλίες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να απαλύνει τις χαμηλότερα οικονομικά κοινωνικές ομάδες, τις οποίες η συμφωνία του περασμένου έτους (για την αντιπολίτευση «τρίτο Μνημόνιο») έχει «ρημάξει».

Όπως αναφέρουν στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου στην «KARFITSA» σε καμία περίπτωση: «οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες του 2016 δεν θα θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014». Υπενθυμίζεται πως τότε ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, επαναφορά του κατώτατου μισθού, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα τα οποία ξεχάστηκαν εξαιτίας της νέας συμφωνίας.

Τι περιμένουν όμως να ακούσουν από τα πρωθυπουργικά χείλη οι ΣΥΡΙΖΑίοι της Θεσσαλονίκης, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι  φορέων αλλά και κομματικά στελέχη; Μιλώντας στην «KARFITSA» επικεντρώνονται κυρίως σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τα έργα ανάπτυξης στο νομό.

Αμανατίδης

Γ. Αμανατίδης, υφ. Εξωτερικών

«Η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η χώρα μας- κλείνοντας η πρώτη αξιολόγηση- κινείται στο δρόμο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων (απλή αναλογική, συνταγματική αναθεώρηση), της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο και της επούλωσης των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, με προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Την ίδια περίοδο λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες της κυβέρνησης με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών συμμαχιών για σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, δημιουργίας νέων συσχετισμών και ταυτόχρονα της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού και του γεωστρατηγικού ρόλου της» αναφέρει από την πλευρά του στην «KARFITSA» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.  Ο Θεσσαλονικιός βουλευτής συμπληρώνει: «Το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από οικονομικούς παράγοντες για την Δ.Ε.Θ., με τιμώμενη χώρα την Ρωσία,( θυμίζω επίσκεψη Προέδρου κ. Πούτιν και Προέδρου Δούμας κ. Ναρίσκιν), θα εκτιμούσα ότι προεξοφλεί και την επιτυχία της διοργάνωσης και των αποτελεσμάτων που προσδοκά και η Θεσσαλονίκη. Η Δ. Ε. Θ., με την παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού, θα αναδείξει όλα τα παραπάνω και θα λειτουργήσει προωθητικά στην θετική πορεία της χώρας. Είναι δε μια ευκαιρία να εκφραστεί ακόμη  πιο ζωηρά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης μας- που αποδείχθηκε π.χ. με επανεκκίνηση των έργων του μετρό- για τη λύση των  προβλημάτων της Θεσσαλονίκης μας αλλά και την ανάδειξή της  σε πόλο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου και έδρα των Απανταχού Ελλήνων».

Ρία Καλφακάκου

Ρία Καλφακάκου- Διευθ. Σύμβουλος «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ»

Όπως υποστηρίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για όλα όσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει επιτύχει. «Περιμένω να ακούσω τον πρωθυπουργό να αναλύει το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη, την επίσπευση αυτής, τα σχέδιά του για τα εργασιακά, τους τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί η ανεργία» λέει. Και συμπληρώνει: «Αναμένω να μιλήσει για όλα όσα έχει πετύχει η κυβέρνησή μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Το καλάθι του πρωθυπουργού θα είναι γεμάτο με προτάσεις, με χαμηλότερες συγκριτικά με πριν δημόσιες δαπάνες, ολοκλήρωση έργων όπως είναι το ΜΕΤΡΟ και φυσικά καθόλου ρουσφέτια» καταλήγει η κ. Καλφακάκου.

Απόστολος Αντωνούδης

Απόστολος Αντωνούδης, Πρόεδρος «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ίδιας εταιρίας Απόστολος Αντωνούδης υποστηρίζει στην «KARFITSA» πως θέλει από τον πρωθυπουργό να μιλήσει για συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν την πόλη εδώ και δεκαετίες «όπως είναι η ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ, η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, η σύνδεση του Λιμανιού με την ΠΑΘΕ και άλλα μεγάλα έργα».

Clipboard01

Κωνσταντίνος Μέλλιος, Πρόεδρος ΟΛΘ Α.Ε.

Επενδύσεις στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης θέλει να ακούσει ο… «καπετάνιος» της ΟΛΘ Α.Ε., Κωνσταντίνος Μέλλιος. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας υποστηρίζει πως: «Οι σοβαρότερες επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικά, αφορούν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αυτές που  υλοποιούμενες άμεσα, θα προσδώσουν γρήγορη ανάπτυξη, ξεπερνώντας τα ανταγωνιστικά λιμάνια της ευρύτερης περιοχής και θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης της Θεσσαλονίκης. Αυτές, που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων του Λιμανιού, θα το φέρουν πιο κοντά στην Κεντρική Ευρώπη. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία μπορούν να ξεπεράσουν το €1 δισ. σε ετήσια βάση, σταδιακά έως την πλήρη επιχειρησιακή ωριμότητα του Λιμένος και θα μπορούν να συντηρούν συνολικά περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας».

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει δικιά του πολιτική. Όλοι εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον νομό, τα στελέχη του κόμματος και οι ψηφοφόροι θα τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα, θα του κάνουμε προτάσεις και θα συνεννοηθεί μαζί μας πριν προχωρήσει σε εξαγγελίες» αρκείται να σχολιάσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Γιάννης Αναστασάκης

Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγαλύτερου πολιτιστικού φορέα της Βόρειας Ελλάδας, Γιάννης Αναστασάκης θέλει να ακούσει για το μέλλον του ιδίου του Θεάτρου. Σε δήλωσή του στην «KARFITSA» σημειώνει μεταξύ άλλων πως: «Ως μεγαλύτερος Πολιτιστικός Φορέας της Βόρειας Ελλάδας, το ΚΘΒΕ, προσπαθεί τον τελευταίο χρόνο να ορθοποδήσει και να ανταποκριθεί στην σπουδαία αποστολή του. Περιμένουμε από τον κύριο πρωθυπουργό να δώσει άμεσα λύση στα χρόνια οικονομικά προβλήματα που το ταλανίζουν». Ο κ. Αναστασάκης συμπληρώνει επίσης ότι: «η μειωμένη τα τελευταία χρόνια τακτική επιχορήγηση του ΚΘΒΕ πρέπει να αυξηθεί δραστικά ώστε το Θέατρο να συνεχίσει απρόσκοπτα το καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο. Το κοινό μας και οι εργαζόμενοι του αξίζουν ένα ΚΘΒΕ ανοικτό ζωντανό και τολμηρό» καταλήγει ο κ. Αναστασάκης.

Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα από το πρωθυπουργικό επιτελείο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ομιλία Τσίπρα στην ανάπτυξη. «Τα πάντα παίζονται στην ανάπτυξη της χώρας και στις ταχύτητες των πολιτικών που θα εφαρμοστούν. Χρειαζόμαστε υψηλές ταχύτητες. Αλλά η κατάσταση της χώρας, όπως την παραλάβαμε είναι τέτοια που απαιτεί πολύ ψηλές ταχύτητες στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Δεν συζητάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει καν λόγος να γίνουν. Η συγκυρία της περιοχής μας είναι τέτοια η οποία με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα ως μια χώρα πολιτικά σταθερή και ασφαλής, στην οποία μπορούν να προσβλέπουν οι επενδυτές» καταλήγει ο κ. Μάρδας.

Σωκράτης Φάμελλος

Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη περιμένει να ακούσει από τα πρωθυπουργικά χείλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως: «Αναμένω  την περιγραφή του σχεδίου της εθνικής και δίκαιης ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα με εξοικονόμηση για το δημόσιο όπως έγινε στην περίπτωση του ΜΕΤΡΟ και των οδικών αξόνων. Δεύτερος πυλώνας που πρέπει να αναφερθεί σχετίζεται με την αξιολόγηση του δημοσίου ώστε να γίνει αυτό τίμιο και αποτελεσματικό και τρίτον ο πρωθυπουργός πρέπει να μιλήσει για την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και την ισότιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας χωρίς ρουσφέτια και κομματικά τηλέφωνα. Αναμένω να ακούσω για την ενίσχυση του παραγωγικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης με έμφαση την Καινοτομία και τον Αγροδιατροφικό τομέα που πρέπει να είναι οι δυο βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης στην Βόρεια Ελλάδα» καταλήγει.

Γιάννης Μυλόπουλος

Γιάννης Μυλόπουλος, Πρόεδρος ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Τέλος, ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε» Γιάννης Μυλόπουλος αναφέρει ότι: «η Θεσσαλονίκη έχει χορτάσει από εξαγγελίες. Από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται, όπως είναι το έργο του ΜΕΤΡΟ το οποίο από τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε από την αρχή, υλοποιείται και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί».