ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δ. Γαρούφας

του Δημήτρη Γαρούφα* 

Ο Τζών Κέννεντυ στον επίλογο του βιβλίου του «σκιαγραφία των γενναίων» αναφέρει: «σε μια δημοκρατία ,κάθε πολίτης, ασκεί κι αυτός ένα λειτούργημα και υπέχει μια ευθύνη και σε τελική ανάλυση, το είδος της κυβερνήσεως που έχουμε εξαρτάται κυρίως από το πώς εκπληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του. Εμείς, ο λαός, είμαστε τα αφεντικά και θα έχουμε την πολιτική ηγεσία, καλή η κακή, που εμείς θέλουμε και αξίζουμε».

Αναφέρω τη ρήση του Τζών Κέννεντυ, που σ’ αυτό το βιβλίο υμνεί το θάρρος κάποιων  Αμερικανών πολιτικών που τόλμησαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στην κοινή γνώμη, κόντρα στο κόμμα τους, υπακούοντας στην συνείδησή τους και υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον ,για να επισημάνω ακροθιγώς το δικό μας πρόβλημα.

Ως πολίτες αρεσκόμεθα να μας καλοπιάνουν οι κάθε λογής ηγεσίες μιλώντας για «την ωριμότητα του Ελληνικού λαού» και το αλάνθαστο πολιτικό ένστικτό του. Βεβαίως η ιστορία έχει αποδείξει ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο Ελληνικός λαός έχει κάνει πλείστα λάθη, εγκληματικά λάθη, κι’ ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι αυτός ο λαός επέλεξε τον  άσημο πολιτευτή Γουλιμή αντί του  αναμορφωτή Χ. Τρικούπη, και «μαύρισε» τον Βενιζέλο την επομένη του θριάμβου της Ελλάδας το 1920,  και ταυτόχρονα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι όποιες ηγεσίες μας, για τις οποίες παραπονούμεθα, εμείς τις εκλέγουμε κι΄ εμάς εκφράζουν.

Το πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής είναι ότι με λίγες εξαιρέσεις κυριαρχούν  μέτριοι διαχειριστές σε όλα τα επίπεδα:πολιτική, τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμό. Σπανίζουν οι οραματιστές και κυρίως οι άνθρωποι που  έχουν το θάρρος να  λύσουν προβλήματα, που θα τολμήσουν ρήξεις και τομές χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Για την κυριαρχία των μετρίων φταίμε εμείς γιατί συνήθως επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν κάποιοι  που λένε πολλά χωρίς να λένε τίποτα, που θεωρούν δραστηριότητα τις εκδρομές τους και τις πολλές  κοινωνικές εκδηλώσεις που παρίστανται , που χαμογελούν ωραία χτυπώντας μας  στην πλάτη  ενώ συστηματικά αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα ασχολούμενοι με δημόσιες σχέσεις και τριτεύοντα θέματα. Οι Έλληνες πολίτες όταν έχουν πρόβλημα υγείας αναζητούν τον καλύτερο γιατρό η πεπειραμένο δικηγόρο αν έχουν κάποια δίκη. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να εκλέξουν εκπροσώπους τότε  συνήθως επιλέγουν με κριτήρια αναγνωρισιμότητας, η ανθρώπους του LIFE STYLE  ,ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους.  Αν αλλάξουμε τα κριτήριά μας θα αλλάξουν και οι εκπρόσωποί μας σε όλα τα επίπεδα,  γι΄ αυτό χρέος μας είναι να γίνουμε ενεργοί πολίτες ,να σηκώσουμε ψηλότερα τον πήχυ και να αναζητήσουμε ηγεσίες με ήθος,  που θα τολμούν να λένε και όχι, που θα έχουν όραμα και θα αγωνίζονται με ορίζοντα όχι την διάρκεια της θητείας τους αλλά το μέλλον της νέας γενιάς. Αν εμείς αλλάξουμε θα αλλάξει και η Ελλάδα και σίγουρα θα προσδοκούμε σε καλύτερο μέλλον.

*Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη