ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

THEMA MPOUTARIS1

Του Βαγγέλη Στολάκη

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, οπότε και συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης έδειχνε χαλαρός, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη «έβραζε» όχι μόνο λόγω… χειρόφρενου του ΟΑΣΘ αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να «καπελώσει» τους δημάρχους τοποθετώντας διοικητικούς γραμματείς. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδειχνε να χαίρεται την… ηρεμία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μέσα στην «Πρωτοβουλία». Ηρεμία που είναι αποτέλεσμα του… προσωπικού «μασάζ» που κάνει εδώ και δυο εβδομάδες στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του. Πολλοί μέσα στην παράταξη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για «το ουράνιο τόξο που ήρθε μετά την μπόρα», ενώ άλλοι εκτιμούν πως πρόκειται για… «νηνεμία» πριν από τη φουρτούνα!

Η συζήτηση με τα ΜΜΕ

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Γιάννης Μπουτάρης ευδιάθετος, κατέβηκε από το βήμα του δημάρχου και έκατσε στις θέσεις των δημοσιογράφων. Χαλαρός και με όρεξη για… πλάκα, όπως ο ίδιος δήλωσε συζήτησε με τους εκπροσώπους του τύπου που «καλύπτουν» δημοσιογραφικά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Στη συζήτησή του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μίλησε για τα πρόσφατα εγκαίνια της έκθεσης κιτς που πραγματοποίησε στην Αθήνα, κάλεσε τους δημοσιογράφους για καφέ στο γραφείο του, είπε δυο-τρία ανέκδοτα, σχολίαζε εκτός μικροφώνου όσα κατήγγειλε η αντιπολίτευση από το βήμα του συμβουλίου και υποσχέθηκε… εκπλήξεις όταν η KARFITSA τον ρώτησε για τον ανασχηματισμό στον οποίο όπως έχει δηλώσει θα προχωρήσει εντός Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA ο κ. Μπουτάρης το τελευταίο διάστημα είναι… «σφίγγα». Ούτε οι στενοί του συνεργάτες εκμαιεύουν πληροφορίες για τις αλλαγές στις οποίες σκοπεύει  να προχωρήσει με αφορμή τη συμπλήρωση δυόμιση ετών από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου για δεύτερη φορά.

Το…” μασάζ”

Ο Γιάννης Μπουτάρης εδώ και δυο βδομάδες πραγματοποιεί συναντήσεις με δημοτικούς του συμβούλους (και με αυτούς με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφωνήσει ανοικτά μαζί του για τον τρόπο που διοικεί) προκειμένου να ακούσει προσωπικά από τον καθένα τα παράπονα, τις προτάσεις τους αλλά και τις… προθέσεις τους.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην KARFITSA δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος συναντήθηκε με τον Γιάννη Μπουτάρη: «Συζητήσαμε γενικά και αόριστα. Ο δήμαρχος με ρώτησε τι θα ήθελα να κάνω στο μέλλον και εάν σκοπεύω να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Μιλήσαμε για το Δάνειο που θέλει να λάβουμε ως δήμος και άλλα παρόμοια».

Βέβαια, οι συναντήσεις του δημάρχου και η συζήτησή του με τα μέλη της παράταξής του δεν γίνονται γενικά και αόριστα. Υπάρχει αφορμή. Πρόσφατα οι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη συνέταξαν ένα… δωδεκασέλιδο ερωτηματολόγιο με δεκαεπτά σημεία το οποίο εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου στους δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας».

Ανασχηματισμός

Σε ό,τι αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο Γιάννης Μπουτάρης κρατά κλειστά τα «χαρτιά» του. Αν και ο ίδιος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να… μοιράσει ξανά την τράπουλα και μάλιστα σύντομα, οι συνομιλητές του εκτιμούν πως θα προχωρήσει σε αλλαγές μόνο σε επίπεδο εντεταλμένων συμβούλων και τον Φεβρουάριο του 2017 οπότε και τυπικά λήγει το πρώτο μισό της πενταετούς θητείας της παρούσας διοίκησης.

Η ονοματολογία καλά κρατεί, ωστόσο όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο Μπουτάρης θα προχωρήσει σε εκπλήξεις!

Το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο έχει τίτλο: «Ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της Δημοτικής Ομάδας της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου». Μεταξύ άλλων οι ερωτήσεις σχετίζονται με: τη θέση που ήδη κατέχουν ορισμένοι (εάν δηλαδή είναι αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι), εάν ο ερωτώμενος συνεργάζεται καλά με τον πολιτικό του προϊστάμενο ή κάποιο άλλο πρόσωπο της διοίκησης που ασκεί τα ίδια ή παρόμοια καθήκοντα, ποια είναι η συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης, ποια είναι τα σημεία δράσης της δημοτικής αρχής με τα οποία θα ήθελε ο ερωτώμενος να εμπλακεί, τα προβλήματα της πόλης και γιατί κατά τη γνώμη του παραλήπτη του ερωτηματολογίου δεν έχουν επιλυθεί αυτά, ποια μέτρα πρέπει να αναλάβει η δημοτική αρχή για την επίτευξη των στόχων, τι περιθώρια χρόνου υπάρχουν για την επίτευξη των στόχων της διοίκησης, τον χρόνο τον οποίο είναι διατεθειμένος να δαπανήσει ο ερωτώμενος για την ενασχόλησή του με τα κοινά και τι επιθυμεί αυτός να αποκομίσει από την εμπλοκή του στη διοίκηση του δήμου.

Σύμφωνα με εν ενεργεία αντιδήμαρχο, που μίλησε στην KARFITSA «εκτιμώ πως το ερωτηματολόγιο και οι συναντήσεις με το δήμαρχο θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων μηνών. Πολλά στελέχη της Πρωτοβουλίας έχουν την αίσθηση πως θα μπορούσαν να βγουν μπροστά και να ηγηθούν στις εκλογές του 2019. Όμως ο δήμαρχος έχει δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος και σε εκείνες τις εκλογές. Επίσης μέχρι το 2019 μεσολαβεί μια θητεία ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει μεταξύ μας συνεργασία»  σχολιάζει.