ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

Μπουτάρης

O Γιάννης Μπουτάρης φέρεται αποφασισμένος, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, σύμφωνα με πληροφορίες του www.karfitsa.gr,  για το καλό της πόλης να… παραχωρήσει το δικό του γραφείο στον πρωθυπουργό, ώστε να «τρέξει» πολλά ζητήματα της Β. Ελλάδος, χωρίς να αναγκάζεται ο ίδιος να πηγαινοέρχεται στα υπουργεία των Αθηνών…

Πολλές και διαφορετικές ιδέες «πέφτουν»-  τόσο στα social media όσο και στα κυβερνητικά γραφεία της Θεσσαλονίκης – ύστερα από την είδηση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει μετά «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» να εξαγγείλει και τον «πρωθυπουργό της Θεσσαλονίκης», δηλαδή να έρχεται κάθε μήνα, μια φορά στη… συμπρωτεύουσα για να «βλέπει» τα προβλήματα στον… τόπο τους.

Όπως σημειώνουν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο κ Τσίπρας  έχει αποφασίσει την κυβερνητική… αποκέντρωση και το στρατηγείο του – λένε οι ίδιοι – θα πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση και δίπλα στη θάλασσα. Άλλωστε και ο πρ. πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις πρωθυπουργικές του συσκέψεις – έστω μία και με πολλές κάμερες – τις είχε προγραμματίσει για αποθήκη του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, με τη βάρκα δεμένη και έτοιμη για μεγάλα κουπιά… Μάλιστα κάνουν λόγο για το παλατάτι της Αρετσούς  που ήταν με νόμο, πριν την εγκατάλειψη στο χρόνο, κατοικία του εκάστοτε επικεφαλής του τ. υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Οι ΣΥΡΙΖΑιοι της πόλης και της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται για να προτείνουν κι άλλους χώρους συσκέψεων του  πρωθυπουργού – λιγότερο… βασιλικούς – για να κυβερνήσει άνετα από την κεντρική Μακεδονία. Φυσικά ακούγεται ήδη για το «υπουργείο» των ΑΝΕΛ, δηλαδή το διοικητήριο της κας Κόλλια Τσαρουχά, τη ΔΕΘ ακόμη και το Μακεδονία Παλλάς του… Ιβάν Σαββίδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του www.karfitsa.gr και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι έτοιμος για το καλό της πόλης να… παραχωρήσει το δικό του γραφείο στον πρωθυπουργό της χώρας, ώστε να «τρέξει» πολλά ζητήματα της Β. Ελλάδος, χωρίς να αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται στα υπουργεία των Αθηνών. Μάλιστα, όπως έλεγε σήμερα ο κ Μπουτάρης, «Ας δουλέψει κι ας ιδρώσει για τη Θεσσαλονίκη  – από τη Θεσσαλονίκη – κι εμείς θα του κάνουμε αέρα…» Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο κ Τσίπρας κατα τη διάρκεια της σύσκεψης του ενόψει ΔΕΘ με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, είπε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης…

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος. στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων είπε «Πιστεύω ότι δεν έχει κανέναν λόγο ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει τη δημιουργία μόνιμου πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνά επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συζητούν όλοι μαζί τα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους φορείς που παρέστησαν στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός τούς ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη παράρτημα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, όπου θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Γραφείο στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί και συναντήσεις με ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων, όταν εκείνοι επισκέπτονται την Ελλάδα.

Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς να γίνουν σύμμαχοι στη μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη και παραγωγική ανασυγκρότηση και τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε αυτός ο διάλογος να μη γίνεται επετειακά και ευκαιριακά κάθε Σεπτέμβρη που είναι η ΔΕΘ, αλλά να είναι διαρκής, προκειμένου να μπορούμε να βρίσκουμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και αντιμετωπίζουμε».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έθεσαν όλα τα ζητήματα που τους αφορούν, αλλά και γενικότερα ζητήματα, όπως τα θέματα της ρευστότητας και των «κόκκινων δανείων», αλλά και τοπικά θέματα, όπως αυτό που αφορά το λιμάνι της πόλης. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παραμείνει εκεί που βρίσκεται και δεν θα μετακινηθεί.

Από την πλευρά του, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης έκανε λόγο για «υπερφορολόγηση και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, που έχουν οδηγήσει την παραγωγή, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε προφανές αδιέξοδο» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.