ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

mastoras1

του Βασίλη Μάστορα

Ένα ατυχές εγχείρημα, κατά την άποψη μου, είναι η προσπάθεια που μπορεί να κάνει κάποιος για να προσεγγίσει θεωρητικά την πιθανή εξέλιξη ενός αγώνα ντέρμπι. Όπως για παράδειγμα αυτό μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή. Αγώνας ο οποίος ανεξαρτήτως από τις ιδιαιτερότητες του, πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, έχει την αύρα του τοπικού ντέρμπι.

Ο ΠΑΟΚ έχει καλύτερο ρόστερ, υπερτερεί σε οργανωτικά θέματα, έχει λιγότερα αγωνιστικά προβλήματα και αγωνίζεται στην έδρα του. Όλα αυτά τα στοιχεία θεωρητικά μπορούν να του δώσουν τον τίτλο του φαβορί. Απέναντι του ο Ηρακλής, ομάδα με διοικητική ρευστότητα, με ρόστερ που δημιουργήθηκε με πολλούς περιορισμούς και πεσμένη ψυχολογία, λόγω της ήττας την προηγούμενη αγωνιστική.

Ετούτα όμως σ’ έναν αγώνα όπου η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο κι όλοι θέλουν να διακριθούν, όπως δείχνει το παρελθόν των ντέρμπι, λίγη αξία έχουν. Σ’ αυτά τα παιχνίδια αξία έχει η ψυχολογία, και η ροή του αγώνα. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ηρακλής σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ πήγε κόντρα στα προγνωστικά.

Ο «Δικέφαλος» είναι υποχρεωμένος να παίξει κατακτητικό ποδόσφαιρο, να αξιοποιήσει την ταχύτητα που έχει στην επίθεση και να σκοράρει. Αντιθέτως ο Ηρακλής θα επιχειρήσει να «κλέψει» τον αγώνα γιατί γνωρίζει ότι το αντίθετο, δηλαδή το να επιχειρήσει να παίξει στα ίσα τον ΠΑΟΚ, μπορεί να το πληρώσει ακριβά.

Στα πλην του ΠΑΟΚ το γεγονός ότι θα θεωρηθεί αποτυχία ακόμη και η ισοπαλία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν δεν σκοράρει γρήγορα ώστε να αποκτήσει ψυχολογία θα αρχίσει να δέχεται την πίεση της κερκίδας μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως ο Ηρακλής για τον οποίο δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου στην περίπτωση που φύγει με άδεια χέρια από την Τούμπα, όσο ο αγώνας θα μένει στο μηδέν θα κερδίζει ψυχολογία και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στο αγωνιστικό κομμάτι.