ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

"χοντρομπαλάς"

Αναγνωρισμένος πρόσφυγας πια ο Ταμπούς, που γλύτωσε από τους βομβαρδισμούς στη Συρία, διάνυσε χιλιάδες χιλιόμετρα στην αγκαλιά της Έσρα, πέρασε κύματα του Αιγαίου, κινδύνεψε να πεθάνει από ασφυξία και καπνογόνα των δυνάμεων της ΠΓΔΜ,  βρήκε καταφύγιο σε σπίτια αλληλέγγυων πολιτών…

Γράφει ο Γ. Τσιάκαλος*

Το σχεδίαζα πολύ καιρό, όμως το άφηνα, μετά το ξανασκεφτόμουν, ύστερα πάλι δίσταζα. «Τόση η δυστυχία των προσφύγων γύρω μας» έλεγα, «δεν είναι ασυγχώρητη πολυτέλεια μ’ αυτόν ν’ ασχοληθείς;» αναρωτιόμουν. Δεν άντεξα τελικά, χθες ζήτησα την άδεια να αναρτήσω κάτι για τον Ταμπούς. Που ήξερα εδώ και καιρό ότι είναι καλά. Πολύ καλά, μάλιστα.

Τον γνώρισα στην Ειδομένη. Και από τις εφημερίδες τον γνώρισε πολύς κόσμος, η φωτογραφία του κυκλοφόρησε ευρέως τότε και προκάλεσε πολλά σχόλια, θετικά, κατά κανόνα. Ο ίδιος φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρει, ακραία επικίνδυνος ο δρόμος της προσφυγιάς γι’ αυτόν, το είπα και στην Έσρα «ας μείνει καλύτερα εδώ, είναι πολλοί οι άνθρωποι που προθυμοποιήθηκαν να τον φιλοξενήσουν, ας μην εκτεθεί στον κίνδυνο». Εκείνη δεν ήθελε ν’ ακούσει τίποτε, «μέχρι εδώ ήρθαμε μαζί, μαζί θα συνεχίσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε».

Έτσι κι έγινε. Πριν από καιρό πληροφορήθηκα ότι τα κατάφεραν, είχαν όμως ακόμη μπροστά τους τη γραφειοκρατία, που πάντα είναι ικανή να βρει και να βάλει εμπόδια στους πρόσφυγες, ας μη βιαζόμασταν να χαρούμε. Τελικά για την Έσρα και την οικογένειά της όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Μόνον για τον Ταμπούς εμφανίστηκαν κάποια πρόσθετα ερωτήματα, (θαρρείς και ήθελε να πάει στο γνωστό σχολείο του Ωραιοκάστρου!): «Είναι εμβολιασμένος; Αν δεν είναι …».

Δεν ήταν όμως στο Ωραιόκαστρο, στη Σουηδία ήταν, δεν αποτέλεσε λόγο άρνησης παραμονής του στη χώρα και στη γειτονιά το γεγονός ότι πράγματι δεν ήταν εμβολιασμένος. Φρόντισαν οι αρχές να εμβολιαστεί, και τώρα βλέπω στις φωτογραφίες τον Χοντρομπαλά – όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το αραβικό του όνομα «Ταμπούς»- ήρεμο κι ευτυχισμένο ν’ απολαμβάνει τη ζωή.

Αναγνωρισμένος πρόσφυγας πια στη Σουηδία ο Ταμπούς, που γλύτωσε από τους βομβαρδισμούς στη Συρία, διάνυσε χιλιάδες χιλιόμετρα στην αγκαλιά της Έσρα, πέρασε ζωντανός τα κύματα του Αιγαίου, έφτασε κι έζησε για μήνες στην Ειδομένη, επιβίωσε μια αποτυχημένη προσπάθεια να περάσει με την οικογένειά του τα βόρεια σύνορά μας, κινδύνεψε να πεθάνει από ασφυξία όταν δίπλα στη σκηνή τους έπεσαν τα καπνογόνα και ασφυξιογόνα βλήματα των δυνάμεων της ΠΓΔΜ, είδε τη σκηνή που τον φιλοξενούσε να διαλύεται στην επιχείρηση «εκκαθάριση της Ειδομένης» της ελληνικής αστυνομίας, βρήκε καταφύγιο σε σπίτια αλληλέγγυων πολιτών.

Εφτάψυχες, λένε, είναι οι γάτες. Δεν ξέρω αν είναι έτσι, πάντως ο Ταμπούς είναι ψυχούλα. Αναρωτιέμαι καθώς τον βλέπω στη φωτογραφία: θυμάται άραγε την Ειδομένη ή καταφέρνουν οι γάτες, διαφορετικά από τους ανθρώπους, να λησμονούν τις πράξεις απανθρωπιάς των ισχυρών αυτού του κόσμου;

Την αγάπη μου στην Εσρά και στο γατούλη της τον Ταμπούς, τον Χοντρομπαλά, που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, ό,τι κι αν την συμβούλευαν/συμβουλεύαμε οι άλλοι. Η ανθρωπιά φαίνεται κι απέναντι στα ζώα. Καλή τύχη να έχουν.

*Ο κ Τσιάκαλος είναι καθηγητής του ΑΠΘ / φωτο από fb