ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

tsipras-sima-nikis-630«Να σας ευχαριστήσω θερμά για τον τρόπο που επικοινωνήσατε. Για την πίστη στο σχέδιό μας και για την αγάπη σας. Άνθρωποι είμαστε και τα χρειαζόμαστε. Δίνουμε δύσκολο αγώνα. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται δίπλα μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Το τριήμερο αυτό μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι το κλίμα που επικρατεί στις οργανώσεις και τη βάση του κόμματος, το επίπεδο του διαλόγου είναι σε επίπεδο αντάξιο της μεγάλης ευθύνης που έχουμε αναλάβει. Είμαστε όλοι βαθιά συνειδητοποιημένοι, δεν πετάμε στα σύννεφα. Δεν είμαστε ούτε μελαγχολικοί ούτε απαισιόδοξοι. Είμαστε αποφασισμένοι, πιο έτοιμοι από ποτέ».

Και συνέχισε: «Το Συνέδριο διεξάγεται στην πιο δύσκολη καμπή, όλοι γνωρίζουμε και γνωρίζουν στην Ελλάδα και γι αυτό και κλιμακώνουν τον πόλεμο, οι δανειστές μας ότι σε λίγο θ’ αρχίζει να χαράζει στην οικονομία. Αλλά ξέρετε κάτι; Λίγο πριν χαράξει είναι το πιο βαθύ σκοτάδι. Εμείς που πήραμε δύσκολες αποφάσεις, έχουμε μια επιλογή, να δουλέψουμε σκληρά και με σχέδιο για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Να βγάλουμε την πατρίδα από την επιτροπεία. Θα υπηρετήσουμε το σχέδιο, όχι τυφλά, όχι χωρίς συζήτηση για τα λάθη, αλλά θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μέχρι τέλους. Αυτό είναι το μήνυμα.

Θα υπηρετήσουμε τις επιλογές μας, γιατί ήταν επιλογές ευθύνης απέναντι στο λαό, την αριστερά, τους ίδιους μας τους εαυτούς. Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, που αν γύριζε θα γύριζε με σκοπό να πάρει εκδίκηση. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα.
Έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες που θα κρίνουν πολλά. Έχουμε σχέδιο και προοπτική ο ελληνικός λαός να κρίνει τα πεπραγμένα μας το 2019. Συγκρίνοντας με την προηγούμενη πενταετία που λεηλατήθηκε το 25% του ελληνικού πλούτου, με τη δική μας προσπάθεια. Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε μια άλλη Ελλάδα».

Δύσκολοι μήνες

Θα είναι δύσκολοι μήνες, αλλά αυτό το κόμμα ξέρει από τα δύσκολα. Μεγάλωσε σ’ αυτά και είναι γι αυτά. Σήμερα είναι όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Εσωτερικά και εξωτερικά. Δεν ήταν από λάθος ή αμέλεια. Είναι από επιλογή, να μη γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας. Η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημα, δεν αρκούν για μας οι αριθμοί. Οι αριθμοί ευημερούσαν στις Ολυμπιάδες, αλλά κάποιοι είχαν στήσει φάμπρικα διαπλοκής.
Δεν αρκούν οι θετικοί δείκτες, πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη ζωή των ανθρώπων. Στο εσωτερικό για να μη γίνουμε κομπάρσοι της εγχώριας ολιγαρχίας όπως όλοι οι προηγούμενοι. Κομπάρσοι σε χρεοκοπημένο σύστημα εξουσίας, που έχει τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία.
Ανοίξαμε τα μέτωπα και έξω γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. Οι προηγούμενοι, όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους, δεν τολμούσαν να μιλήσουν. Ο Σαμαράς μίλαγε για βιωσιμότητα και ο υπουργός του εισέπραξε ένα «forget it Yannis».

Για το χρέος

Θα μπορούσαμε να βγαίνουμε και να λέμε success story. Δε χρειάζεται λύση για το χρέος. Γιατί εμείς δε θέλουμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια. Δε θέλουμε ανάκαμψη αλλά απογείωση της οικονομίας. Να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Γι αυτό και είχαμε σχέδιο να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση βάζοντας τα δύσκολα μπροστά. Για να πάμε στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση.
Συνεχίζουμε να τηρούμε τη συμφωνία και το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους. Οι ολιγορίες δεν μπορούν να γίνουν και δεν θα γίνουν αποδεκτές. Διεκδικούμε όσα προβλέπει η συμφωνία. Σ’ αυτό τον αγώνα έχουμε καταφέρει να έχουμε ισχυρές συμμαχίες. Δεν είμαστε μόνοι απέναντι σε όλους.
Αυτοί που αγαπούν τις αναβολές αρχίζουν να αισθάνονται μόνοι. Με τη σύνοδο του Νότου κάναμε ιστορικό βήμα, στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης, θα έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια. Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να λυθεί, όχι μόνο γιατί προβλέπεται αλλά και γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ τώρα που είναι μπροστά σε δύσκολες στιγμές. Αν έχουμε περισσότερους συμμάχους, ακόμα μεγαλύτερο είναι το εύρος των δυνάμεων στην Αμερική που θέλουν τέτοια λύση.

Too little too late

Μας λένε μήπως πρέπει να περιμένετε τις γερμανικές εκλογές; Η βιασύνη δεν έχει να κάνει με ένα σχεδιασμό που αφορά την εσωτερική «κουζίνα». Η βιασύνη έχει να κάνει με το ότι ο χρόνος επίλυσης είναι κι αυτό μέρος της στρατηγικής.
Οι εταίροι μας έχουν αντιμετωπίσει δύο μεγάλες κρίσεις. Την κρίση χρέους και την προσφυγική κρίση, με στρατηγική αμηχανίας και μετάθεσης. Με λύσεις στο παρά πέντε. Είναι αυτό που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν «too little too late». Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Πρώτη η ΕΕ που σήμερα εξαιτίας των δύο κρίσεων βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα. Και εξαιτίας της διαχείρισης βρίσκεται μπροστά σε φαινόμενα ανόδου της ακροδεξιάς. Δυνάμεων που πήραν ένα δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία. Που απειλούν να κερδίσουν τις εκλογές στη Γαλλία, που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα στην ίδια τη Γερμανία, που απειλούν με δημοψηφίσματα για έξοδο από την ΕΕ. Ένας από τους λόγους που τώρα είναι η κρίσιμη ώρα.

Σχέδιο

Αν αυτό είναι το σχέδιό μας, αν το συνομολογούμε παρά τις εύλογες κριτικές, τις αμφισβητήσεις και τις αγωνίες, για να το υπηρετήσουμε πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε. Όλοι. Στη ζωή και στην πολιτική δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα και κρίσιμες αποφάσεις. Και η στιγμή της απόφασης είναι πάντοτε μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας. Όπως είπε χθες και ο Ευκλείδης ποτέ στη ζωή δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Όταν αναλάβαμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό δεν είχαμε βεβαιότητα και εγγύηση για τη νίκη. Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις ας περιμένει τα εύκολα. Γι αυτό είμαστε εδώ για τα δύσκολα, για να πάρουμε ρίσκα, για το λαό μας την αριστερά και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»

Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Από τις 30 Αυγούστου που έγινε ο διαγωνισμός για τις άδειες ζούμε περίοδο που έχει τα χαρακτηριστικά της διαβολοβδομάδας. Όργιο παραπληροφόρησης και μοντέρνα μορφή πραξικοπήματος. Για να προασπίσουν ιδιωτικά συμφέροντα, ο στόχος είναι να ρίξουν προσφάτως εκλεγμένη δις κυβέρνηση. Το λέω και πάλι όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, τόσο μας πεισμώνουν. Δεν θα υποχωρήσουμε. Θέλω να θυμηθώ μια φράση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Θα καταλάβουν ότι οι μέρες της αφθονίας τους είναι παρελθόν. Ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Οι πιέσεις προς τους δικαστές, να τελειώνουν εδώ. Να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να ξέρουν όσοι το επιχειρούν. Ούτε η δικαστική ούτε η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή. Θα υπερασπιστούμε δημοκρατία και θεσμούς.

Για το ΕΣΡ

Το ίδιο ισχύει και τη διαρκή άρνηση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Καλώ από το βήμα τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση. Να συμβάλλουν για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε με πολιτική συνέναιση να υπάρξει μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα των νόμιμων πλέον καναλιών.
Αν ακόμα και τώρα στην ύστατη προσπάθεια, επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως την πολιτική ευθύνη. Και οι θεσμοί και η δημοκρατία έχουν δεινοπαθήσει. Η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, ούτε μποϋκοτάρεται. Οι νόμοι θα εφαρμοστούν.

Για το προσφυγικό

Δεν έχουμε να διαχειριστούμε μόνο διαπραγμάτευση. Έχουμε να διαχειριστούμε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Την προσφυγική κρίση που συνεχίζει η Ελλάδα να σηκώνει το βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας, την εξέλιξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες σε περιοχή αποσταθεροποιημένη. 

Για το προσφυγικό: Τον τελευταίο 1,5 χρόνο περάσαμε δύσκολα. Όμως αισθάνομαι περήφανος γιατί παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις που υπάρχουν -όπως το Ωραιόκαστρο- και πρέπει να τις πολεμήσουμε, που υποδαυλίζουν τη δράση τους από τη ΧΑ. 

Αισθάνομαι όμως περήφανος γιατί σε μια ξενοφοβική Ευρώπη, οι νησιώτες αλλά και χιλιάδες εθελοντές, έδειξαν σε όλους το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες.

Συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος και είμαι βέβαιος πως θα βρούμε λύσεις το επόμενο διάστημα. Έχοντας κατά νου ότι είναι το πιο σημαντικό αυτή την ώρα να υπερασπιστούμε μια συμφωνία που αν και έχει προβλήματα είναι αναγκαία. Εκμηδενίστηκαν σχεδόν οι θάνατοι στο Αιγαίο. Σταματήσαμε να βλέπουμε τις εικόνες που η θάλασσα ξέρναγε νεκρά παιδιά. Πήραμε ρίσκα και γι αυτή τη συμφωνία και εγώ προσωπικά με αντιπολίτευση που φώναζε, γιατί επέλεξα τρεις φορές να πάω στην Τουρκία. Επέλεξα τη συννενόηση από τον λεονταρισμό. Αλλά πιστεύω ότι μόνο μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δύο λαών. Πήραμε την ευθύνη των πρωτοβουλιών και πιστεύω ότι καλά κάναμε.

Κυπριακό

Έχουμε μπροστά μας τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό. Ήμασταν και θα είμαστε με τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες. Ήμουν ο πρωθυπουργός που συναντήθηκα και με εκπροσώπους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Γιατί εμείς ζητάμε λύσεις για όλο τον κυπριακό λαό.
Λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν θα ξεχάσουμε τι πρόβλημα είναι το Κυπριακό. Είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Δεν είναι διμερές αλλά πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Λύση με παραμονή εσαεί των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, δεν είναι λύση.

Ανοιχτά μέτωπα

Διαπραγμάτευση, ανάπτυξη, διαπλοκή και διαφθορά. Τα μέτωπα είναι ανοιχτά, παλεύουμε σε όλα με σθένος και κερδίζουμε μάχες. Να είμαστε περήφανοι. Όπως στο ποδόσφαιρο. Όπως με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ολιγαρχών. Εσχάτως μάθαμε πως τα δυό κόμματα χρειάζονται περισσότερα από 100 και 400 χρόνια για να ξοφλήσουν τα δάνεια. Θα συνεχίσουν να ζουν παρασιτικά; Ή θα αρχίσουν να ξεπληρώνουν τα δάνειά τους στις τράπεζες και τον ελληνικό λαό; Κερδίζουμε λοιπόν μάχες.

Η νέα γενιά

Για να κερδίσουμε τις επόμενες μάχες χρειαζόμαστε κόμμα ισχυρό. Υπήρξε δημιουργικός διάλογος, είναι κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να φροντίσουμε το κόμμα μας. Να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Να ρίξουμε το βάρος στη νέα γενιά και τη νεολαία που δίνει με αυταπάρνηση τον αγώνα σε πολύ δύσκολες στιγμές.
Έχουν λοιδωρηθεί και δυσφημιστεί από τον κίτρινο τύπο γιατί παίρνουν ένα μισθό της πλάκας για τα προσόντα τους και βρίσκονται μέσα στη φωτιά της μάχης απέναντι σε τεχνοκράτες που παίρνουν χιλιάδες ευρώ. Χωρίς τη δική τους προσπάθεια μάχες που κέρδισαν υπουργοί και υπουργεία μας δεν θα τις είχαμε κερδίσε. imerisia.gr