ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η Μεσόγειος, εκτός από κοινός τόπος πολιτισμών και θρησκειών, είναι και χώρος κοινών εμπειριών.Είμαστε κοινωνίες με διακριτά χαρακτηριστικά» ανέφερε ο πρωθυπουγός Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του  στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, η οποία διοργανώνεται στη Βραυρώνα, από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

«Έχουμε, συνεπώς, κοινό ενδιαφέρον & συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτήν την περίοδο δε κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης -είτε της οικονομικής είτε της προσφυγικής- αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης», τόνισε. «Και κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της. Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας. Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η αρχή της αλληλεγγύης είναι ο θεμέλιος λίθος της ενωμένης Ευρώπης. Χωρίς αυτήν υπνοβατούμε προς τη «σκοτεινή Ευρώπη» του 20ου αιώνα. Η χώρα μας δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της μόνο στο προσφυγικό. Τηρούμε και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει από τον Ιούλιο του 2015».

«Η ίδια απόφαση του Eurogroup προσδιορίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και τις υποχρέωση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα» ανέφερε και πρόσθεσε πως «τώρα, που μπαίνουμε με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το το χρέος».