ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

patoulidou

Στα πλαίσια διερεύνησης των αιτιών που έχουν προκαλέσει έντονη δυσοσμία στην περιοχή του Κορδελιού, η Αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και οι Δήμαρχοι των  Δήμων Κορδελιού-Εύοσμου κ.Πέτρος Σούλας και Δέλτα κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος, επισκέφτηκαν τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμένων περιοδειών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκαλούν έντονη δυσοσμία στη περιοχή.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της Αυτοδιοίκησης και παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής .Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.), αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο των ΕΛΠΕ όσο και της Π.Κ.Μ., από τα οποία δεν υπήρξαν υπερβάσεις καθορισμένων ορίων ή διακύμανση τιμών ή μετεωρολογικών δεδομένων που να μπορούν να δικαιολογήσουν τα επεισόδια έντονης δυσοσμίας που παρουσιάστηκαν στην περιοχή του Κορδελιού, ενώ ταυτοχρόνως καμία μέτρηση ρύπου δεν υπερβαίνει το όριο ανίχνευσης οσμών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επειδή το είδος και η πηγή ρύπανσης είναι προ το παρόν άγνωστα και δύσκολα να εντοπιστούν, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες για την επίλυση του προβλήματος. Στα πλαίσια αυτά ο Διευθυντής των ΒΕΘ των ΕΛΠΕ κ. Νίκος Ζαχαριάδης δήλωσε ότι τα ΕΛΠΕ ήταν και παραμένουν στη διάθεση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάθε είδους συνεργασία η οποία θα διασφαλίζει την υγεία των κατοίκων. Κοινός στόχος όλων των πλευρών είναι να ανευρεθεί η πηγή της πρόκλησης της δυσοσμίας και να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου. «Σε αυτή την προσπάθεια τα ΕΛΠΕ θα προσφέρουν κάθε βοήθεια» δήλωσε ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης. Για το λόγο αυτό αποδέχθηκε την πρόταση για αγορά από τα ΕΛΠΕ και παραχώρηση στο Δήμο Κορδελιού-Εύοσμου σταθμού μέτρησης αερίων ρύπων που θα μπορούν να ανιχνεύουν ρύπους πέρα από αυτούς που ανήκουν στους ρύπους-κριτήρια που ήδη μετρώνται βάσει της κείμενης νομοθεσίας από τους υφισταμένους σταθμούς παρακολούθησης ποιότητας της ατμόσφαιρας των ΕΛΠΕ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή του Κορδελιού.

Την ανάγκη του άμεσου εντοπισμού των αιτιών πρόκλησης του φαινομένου της δυσοσμίας  και των πιθανών επιπτώσεων της στη δημόσια υγεία καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος επισήμαναν από κοινού οι Δήμαρχοι Κορδελιού-Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας και Δέλτα κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος και η Αντιπεριφερειάρχης κα Βούλα Πατουλίδου, τονίζοντας πως η άριστη συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  θα συνεχιστεί προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση, να εντοπιστούν οι πηγές της ρύπανσης και να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες λειτουργίας των εργοστασίων στη βιομηχανική ζώνη Θεσσαλονίκης.

Οι επιτόπιες επισκέψεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας.