ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

unnamed

Της Έλενας Καραβασίλη

Τα… χιλιόμετρα της ταλαιπωρίας είναι περίπου έξι και πρέπει να τα υποστούν όσοι βρίσκονται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, σε περίπτωση που επιλέξουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε κάποιο beach bar που βρίσκεται στο Πευκοχώρι, στο Παλιούρι ή στη Χανιώτη. Σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ο κεντρικός δρόμος του Πευκοχωρίου αποτελεί τον «Γολγοθά» των λουόμενων αφού μπορεί να χρειαστεί να μείνουν μέσα στο αμάξι έως και μία ώρα προκειμένου να διασχίσουν αυτή την απόσταση! Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι γνωστή σε μόνιμους κατοίκους, τουρίστες, εκδρομείς και… αρχές εδώ και χρόνια, χωρίς να κάνει όμως κανείς το παραμικρό για να την αποσυμφορήσει.

unnamed (2)

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (όπου η Χαλκιδική «βουλιάζει» από κόσμο) δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο δρόμο ούτε ένας υπάλληλος της τροχαίας προκειμένου να βάλει μία τάξη. Τουριστικά λεωφορεία, ασυνείδητοι τουρίστες (Έλληνες αλλά και ξένοι) δε διστάζουν να προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες, «παρκάροντας» το αυτοκίνητό τους στη μέση του δρόμου στην κυριολεξία! Δεν ήταν λίγες οι φορές που διαπιστώσαμε να υπάρχει στο συγκεκριμένο δρόμο σταματημένο αμάξι, όπου ο οδηγός του αποφάσισε να το αφήσει εκεί με ανοιχτή την πόρτα για περισσότερα από δέκα λεπτά προκειμένου να… πεταχτεί σε φούρνους, φαρμακεία και περίπτερα που βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο.

unnamed (3)

Επίσης καθότι μιλάμε για ένα χωριό της Χαλκιδικής, ο κεντρικός δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης με δύο λωρίδες που καταλήγουν να γίνονται μισή από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα. Είναι απορίας άξιο γιατί οι αρμόδιοι φορείς δεν επιλέγουν να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους μοιράζοντας ροζ χαρτάκια και επιβάλλοντας τις ανάλογες ποινές στους παραβάτες, που την περίοδο του καλοκαιριού είναι πολλοί και… καθημερινοί. Στον αντίποδα, ο νέος δρόμος Ποτίδαιας- Κασσανδρείας συνολικού προϋπολογισμού 63 εκ. ευρώ που δόθηκε στην κυκλοφορία στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των εκδρομέων που πλέον φτάνουν στον προορισμό τους πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να «πέφτουν» σε μποτιλιάρισμα παραμένοντας εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για ώρες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για την έλλειψη φωτισμού στο συγκεκριμένο οδικό άξονα. Όπως επισήμαναν στην Karfitsa αρκετοί οδηγοί, θα έπρεπε να υπάρχει επαρκείς φωτισμός καθώς πρόκειται για ένα νέο έργο που θα ενώνει τους τουρίστες και τους λάτρεις της θάλασσας με τη Χαλκιδική για αρκετά χρόνια ακόμη. «Η παντελής έλλειψη φωτισμού είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς ακόμη ο κόσμος δεν έχει μάθει το δρόμο και είναι εύκολο να χάσει την έξοδο για τον προορισμό του. Επίσης μη ξεχνάμε πως πρόκειται για αμιγώς τουριστική περιοχή που σημαίνει πως από αυτό το δρόμο περνούν ξένοι τουρίστες που σίγουρα δε γνωρίζουν τη διαδρομή», σημείωσαν στην εφημερίδα.